İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5428 %0.3
36,5887 %-0.09
3.601.710 %2.245
3.101,82 0,27
Ara
Muhalif. SAĞLIK Sürü bağışıklığı için uygun zaman mı?

Sürü bağışıklığı için uygun zaman mı?

SÜRÜ BAĞIŞIKLIĞININ UYGULANMASI İÇİN DOĞRU ZAMAN DEĞİL

Bilim kurulunun aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına dair aldı kararlar tartışma yarattı. Yeni uygulamaya göre Pozitif vakaların tamamı 7 gün izolasyonu tamamladıktan sonra test yaptırmaksızın izolasyondan çıkabilir şeklinde yaptığı açıklama artık tüm doz aşılarını tamamlamış temaslı kişilerin karantinaya alınmasına gerek olmayacak.  Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, “Bazı ülkelerde ve Türkiye’de karantina kuralları konusunda esneklikler yaşanmaya başlandı. Sürü bağışıklığı düşüncesi hâkim durumda olsa da henüz bulaşıcılığı eskisinden de yüksek varyantlarla karşı karşıya iken esneklik yönünde verilen kararlar için henüz zaman erken” görüşünü dile getirdi. Aşının Covid-19’a karşı en üstün koruma sağladığı herkesçe bilinen bir gerçek olsa da aşının her kişide yaptığı bağışıklık etkisinin farklı olduğuna dikkat çekti. Pozitif ve temaslı kişilerden kaynaklanan olası bulaş, hastaneye yatış ve ölüm oranlarında artışa neden olabileceğine işaret eden İpek Ada Alver, “Bu nedenle aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilere karantinanın yeniden getirilmesi önemli bir konu.” dedi.

Bilim Kurulu’nun aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilerin karantinaya alınmamasına dair aldı kararın vaka sayılarında bir artışa neden olup olmayacağını değerlendiren Altınbaş Üniversitesi’nden Mikrobiyolog Dr. Öğretim Üyesi İpek Ada Alver, “Bazı ülkelerde ve Türkiye’de karantina kuralları konusunda esneklikler yaşanmaya başlandı. Sürü bağışıklığı düşüncesi hâkim durumda olsa da henüz bulaşıcılığı eskisinden de yüksek varyantlarla karşı karşıya iken esneklik yönünde verilen kararlar için henüz zaman erken” görüşünü dile getirdi.

Aşının Covid-19’a karşı en üstün koruma sağladığı herkesçe bilinen bir gerçek olsa da aşının her kişide yaptığı bağışıklık etkisinin farklı olduğuna dikkat çeken Ada Alver, pozitif ve temaslı kişilerden kaynaklanan olası bulaş, hastaneye yatış ve ölüm oranlarında artışa neden olabileceğine işaret ederek, “Bu nedenle aşısını ve hatırlatma dozunu olmuş temaslı kişilere karantinanın yeniden getirilmesi önemli bir konu” dedi.

TEST SAYISI NE KADAR FAZLA OLURSA BULAŞI ÖNLEMEK O KADAR KOLAY OLUR

Ada Alver, PCR testinin yalnızca semptom gösteren kişilere yapılmasına yönelik karara dair, “Şu an için SARS-CoV2 virüsüne karşı elimizde etkin bir farmakolojik tedavi yöntemi yok. Pozitif hastalar şu an, kendi temin ettikleri ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük kesici ilaçlar ve kendi bağışıklık sistemlerinin elverdiği ölçüde Covid’i atlatmaya çalışıyorlar. Dolayısı ile elimizde geriye kalan tek yöntem önlem oluyor. Önlem için ise sadece semptom gösteren hastalar değil, hastalığı taşıyan ve bulaştıran fakat herhangi bir semptom göstermeyen ‘taşıyıcı (portör)’ dediğimiz bireylerin de bulaşta ne kadar büyük önemi olduğunu unutmamalıyız. Bunu anlamak için ise herkesin dünyaya tifo salgınını bulaştıran ‘Typhoid Mary’nin hikayesini araştırmasını öneririm. Bu nedenle semptom gösteren, temaslı ya da taşıyıcı bireylere ne kadar test yapma imkanı tanınırsa enfekte kişileri belirleme ve izole etme imkanımız arttığı gibi virüsün bulaşını da aza indirgemiş olacağız” diye konuştu.

KARANTİNANIN KALDIRILMASI KARARLARI İNSANLARI REHAVETE DÜŞÜRÜYOR

Son olarak karantina kurallarının esnetilmesi ve PCR testinin sadece semptom gösteren hastalara yapılması yönündeki kararların insanları rehavete düşürdüğünü söyleyen İpek Ada Alver, “Karantina kuralları esnetildiğinden pozitif ya da temaslı hastalar okullarda, işyerlerinde, toplu taşımalarda ve AVM’lerde aramızdalar. Bu şekilde bulaş riski ile daha fazla karşı karşıya kalmış bulunuyoruz. Aynı zamanda medyada Omicron varyantının hafif atlatıldığını belirtenler yüzünden insanlarda maske, mesafe, izolasyon önlemleri konusunda bir rehavet görmekteyiz. Covid’i sıradanlaştırmak yerine önlemlere devam etmemiz gerekmektedir. Varyantların gün geçtikçe daha bulaşıcı olduğu ve sağlık sisteminin yeniden tehlikeye girmekte olduğu unutulmamalıdır” uyarısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *