İstanbul
Kapalı
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9951 %0.42
36,9524 %-0.75
95.367,41 %-3.728
3.242,59 0,44
Ara
Muhalif. SAĞLIK Şuur bulanıklığı, ateş ve hayal görme beyin iltihabı belirtisi olabilir!

Şuur bulanıklığı, ateş ve hayal görme beyin iltihabı belirtisi olabilir!

Tıp dilinde “ensefalit” olarak adlandırılan beyin iltihabının genelde virüslere bağlı olarak geliştiğini belirten uzmanlar, erken teşhisin önemine vurgu yapıyor. Her yaşta görülebilen beyin iltihabının belirtileri arasında şuur bulanıklığı, ateş, hayal görme, epilepsi nöbeti geçirme, sürekli uyandırılamayan uyku hali gibi durumlar ortaya çıkabiliyor. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, beyin iltihabı konusunda değerlendirmede bulundu.

Okunma Süresi: 2 dk

Prof. Dr. Barış Metin, "Beyin iltihabı tıp dilinde ensefalit denilen duruma karşılık gelir. Bu hastalıkta beyinde iltihap hücreleri de denilen bağışıklık hücreleri yaygın veya belirli bölgelerle sınırlı bir reaksiyona neden olur ve neticesinde beyin hasarı oluşabilir.” dedi.

Beyin iltihabının birkaç sebebi bulunuyor

Beyin iltihaplanmasının çeşitli sebepleri olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Barış Metin, “Genelde virüslere bağlı olarak gelişir. En sık etken, uçuk virüsü olarak da bilinen herpes virüs ailesidir. Başka bir ensefalit nedeni de otoimmün durumlardır. Vücutta oluşan antikorlar beyne saldırarak ensefalit durumu oluşturabilir. Bu duruma otoimmün ensefalit denir. Bazı kişilerde, özellikle kanser hastalarında kansere karşı üretilen antikorlar beyinde iltihaplanmaya neden olabilir. Bu duruma da paraneoplastik ensefalit denir.”diye konuştu.

Her yaşta görülebilir

Beyin iltihabının her yaşta ve cinsiyette görülebileceğini ifade eden Prof. Dr. Barış Metin, “Özel bir risk faktörü yoktur. Kanser hastalarında özellikle paraneoplastik ensefalit isimli bir beyin iltihabı görülebilir.” uyarısında bulundu.

Bu belirtilere dikkat!

Beyin iltihabının belirtilerine değinen Prof. Dr. Barış Metin, “Şuur bulanıklığı, ateş, hayal görme, epilepsi nöbeti geçirme, sürekli uyandırılamayan uyku hali, vücutta yaygın istemsiz kasılma ensefalitlerin genel bulgularıdır. Bu bulgular genelde birkaç gün içinde belirir ve belirtiler hızlı ilerler.” dedi.

Beyin MR görüntüleme ile tanı konuluyor

Beyin iltihabında tanı yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Barış Metin, “Ensefalit şüphesi olduğunda tanı, beyin MR görüntüleme ve beyin omurilik sıvısı incelemeyle konulur. Şüphe halinde gecikmeden beyin omur ilik sıvı örneği için belden sıvı alınması yani lomber ponksiyon işlemi yapılması gerekir.” diye konuştu.

İlaçla tedavi sağlanabiliyor

Beyin iltihabının psikiyatrik hastalık olmadığını kaydeden Prof. Dr. Barış Metin ensefalitlerin nedenlerinin biyolojik olduğunu belirterek virüslere veya otoimmün antikorlara bağlı oluştuğunu kaydetti.

Genelde bütün beyin itihaplarının yani ensefalitlerin tedavisi olduğunu ifade eden Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, “Otoimmün ensefalitlerde bağışıklık sistemi üzerine etkili ilaçlar, viral ensefalitlerde antiviral antibiyotikler kullanılır. Erken teşhis çok önemlidir.” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *