Halk arasında "verem" olarak bilinen tüberküloz (TB), dünya genelinde hala önemli bir sağlık sorunu teşkil ediyor. Sağlık Bakanlığı tarafından alınan bilgilere göre, 2023 yılı itibarıyla 10,8 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulmuş ve bu hastalık 1,25 milyon kişinin ölümüne yol açmıştır.
Bulaşıcı Hastalıklardan Kaynaklanan Ölümler
Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklar arasında Covid-19'dan sonra ikinci sırada yer alırken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, etkin tanı ve tedavi programları sayesinde 2000-2023 yılları arasında yaklaşık 79 milyon hayat kurtarılmıştır.
Tüberkülozun Bulaşma Yolu
Akciğer tüberkülozu, öksürme veya hapşırma yoluyla hava ile kolayca bulaşabilmektedir. Kapalı ortamlarda hasta kişilerle uzun süre bulunan kişilerde bulaşma riski artmaktadır.
Korunma ve Tedavi Yöntemleri
Sağlık Bakanlığı tarafından uygulanan Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı, küresel sağlık standartlarına uygun olarak verem savaş dispanserlerinde tanı, tedavi ve takip hizmetlerini ücretsiz olarak sunmaktadır. Tüberküloz tanısı alan hastalar, tedavi süreçlerinde uzman sağlık çalışanları tarafından izlenmektedir.
Ayrıca, BCG aşısı, bebeklere iki aylıkken yapılmakta ve tüberküloz menenjiti ile miliyer tüberkülozdan korunmada büyük rol oynamaktadır.
Erken Tanı ve Koruyucu Tedbirler
Tüberkülozun erken tanısı, hastalığın yayılmasını engellemede kritik öneme sahiptir. Mobil tarama araçlarıyla düzenli olarak cezaevleri, okul ve işyerleri gibi toplu yaşam alanlarında taramalar yapılmaktadır. Bu uygulama sayesinde, hastalık erken evrede tespit edilmekte ve tedavi süreci hızlandırılmaktadır.
Tedavi Süreci ve Destekler
Tüberküloz tedavisi, düzenli ilaç kullanımı ile mümkündür. Sağlık Bakanlığı, tüberküloz hastalarına tedavi süresince ilaçları ücretsiz olarak sağlamaktadır. Ayrıca, tedaviye sadık kalmaları için hastalar, doğrudan gözetimli tedavi ile desteklenmektedir.