Türkiye'nin de 50 milyon doz satın aldığı Sinovac'ın geliştirdiği corona aşısının üçüncü faz sonuçları açıklandı.
Aşının etkinlik oranına ilişkin önceki fazlarda farklı test sonuçlarının açıklanması soru işaretleri doğurmuştu. Üretici şirket Sinovac, aşının üçüncü faz denemelerine ilişkin sonuçları açıkladı.
Türkiye ve Brezilya’daki test sonuçlarını ayrı ayrı duyuran Sinovac, Güney Amerika ülkesindeki denemelere 18 yaş üstü 12 bin 396 kişinin katıldığını duyurdu.
TÜRKİYE VE BREZİLYA’DA FARKLI SONUÇLAR
Gözlem sürecinde 253 pozitif vakanın meydana geldiği belirtilirken, 14 gün arayla uygulanan iki doz sonrası aşının enfeksiyonu önlemede yüzde 50.6, tedavi gerektiren vakaları önlemede yüzde 83.7 ve hastane yatışları ile ölümcül durumlara karşı ise yüzde 100 koruma sağladığı ifade edildi.
Türkiye’deki çalışmalara da ayrı bir parantez açan Sinovac, 14 gün arayla iki doz aşı olan kişi sayısının 1322 olduğunu duyurdu. 29 vaka üzerindeki analizlerin baz alınmasına göre, Türkiye’de çalışmaların sonucunda koruyuculuk oranının yüzde 91.25 olduğu vurgulandı.
ONAY ALAN İKİNCİ ÇİN AŞISI
Öte yandan Sinovac’ın açıklamasının ardından, Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi, CoronaVac aşısının yaygın kullanım onayı aldığını duyurdu. CoronaVac, Sinopharm’ın geliştirdiği aşının ardından ülkede onay alan ikinci corona virüsü aşısı oldu.
YAN ETKİSİ YOK
Öte yandan CoronaVac aşısının ciddi bir yan etkisi olmadığı bilimsel olarak da kanıtlandı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi sağlık çalışanları tarafından yürütülen ‘Sağlık çalışanlarında inaktive Covid-19 aşılanması sonrasında antikor yanıtı ve etkinlik takibi’ isimli CoronaVac aşısının güvenlik ve koruyuculuğunun izlenmesi konusundaki bilimsel araştırmada katılımcıların sadece yüzde 1,5’inin sağlık kurumlarına başvurduğu ve hiçbirinin ciddi bir yan etki göstermediği tespit edildi
EN SIK GÖRÜLEN YAN ETKİ: AŞI BÖLGESİNDE AĞRI
En sık görülen aşı bölgesine sınırlı yan etki yüzde 18 ile aşı bölgesinde ağrı olurken, bunu yüzde 1.8 ile kolda kas güçsüzlüğü izledi. Bölgesel yan etkilerin yarısından fazlası ilk iki saatte; yüzde 80’inin ilk 6 saatte gözlendiği kaydedildi.
En sık görülen genel (tüm vücudu etkileyen) yan etki ise yüzde 11.9 ile baş ağrısı olurken, bunu yüzde 9,5 ile kas-eklem ağrısı, yüzde 3.7 ile boğaz ağrısı izledi. Genel yan etkilerin dörtte biri ilk iki saatte; yüzde 55’ i ilk 6 saatte; yüzde 87’ si ise 24 saatte gözlemlendiği bildirildi.
Açıklanan çalışmada aşılama yapılan 1.800 kişiden 791’inden geri dönüş alındığı kaydedilirken 791 kişi içinden 575’inin hiçbir yan etki göstermediği 216’sının ise hafif yan etki gösterdiği kaydedildi. Bölgesel yan etki gösteren 6 kişi ve genel yan etki gösteren 8 kişinin sağlık kurumlarına başvurduğu ve ayakta tedavi ile taburcu edildikleri açıklandı.
Toplam 12 kişinin sağlık kuruluşuna yan etki nedeniyle başvurmasının yan etki gösterenler arasında sadece yüzde 1.5’lik bir oranı temsil ettiği kaydedildi.
Görülen yan etkilerinden en fazla baş ağrısı, kas-eklem ağrısı, boğaz ağrısı, üşüme titreme, baş dönmesi gibi etkiler olduğu tespit edildi.