İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4419 %-0.08
36,5914 %0.11
3.530.519 %0.206
3.098,03 0,77
Ara
Muhalif. SAĞLIK Van'da durum kritik! Hastanelerin doluluk oranı yüzde 90 

Van'da durum kritik! Hastanelerin doluluk oranı yüzde 90 

Van'da pandemi hastanelerinde doluluk oranı yüzde 90'a ulaştığını belirten Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, salgınla mücadelende tek silahın aşı olduğuna vurgu yaptı. 

Koronavirüs salgını nedeniyle vakalarda artış yaşanan kentlerden biri de Van. Kentteki pandemi hastanelerindeki doluluk oranı yüzde 90'lara ulaşırken, yoğun bakım servislerindeki doluluk oranları ise yüzde 60-70 civarında. Bağışıklamanın sağlanmaması nedeniyle vaka sayılarının her geçen gün arttığını belirten Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, kentte salgınla mücadele verdikleri mücadeleyi ve aşılama çalışmalarındaki son durumu değerlendirdi.

DÖRDÜNCÜ PİK

Sağlık kurumlarındaki yoğunluğun ve bakanlığın paylaştığı verilerin kentin durumunu gözler önüne serdiğine dikkat çeken Yaviç, vakalarının artmasında delta varyantının etkili olduğunu belirtti. Pandeminin önlenmesi için toplumsal bağışıklamanın sağlanması gerektiğini dile getiren Yaviç, “Daha önce 100 binde 30 olan vaka sayıları bugün 100 binde 200’leri geçmiş durumda" dedi. Salgında dördüncü pik döneminin yaşandığını belirten Yaviç, kalabalık mekanlarda çalışma, epidemiyolojik verilerin ciddiye alınmaması, filyasyon çalışmalarında temaslıların tespit edilememesinin, ekonomik olarak halkın desteklenmemesinin bu artışta etken olduğunu söyledi.

AŞILAMA YÜZDE 30'LARDA

Pandeminin önlenebilmesi için elimizdeki tek silahın aşı olduğunu belirten Yaviş, altı ay gibi kısa bir süre içerisinde toplumsal bağışıklığın sağlanması gerektiğini söyleyerek, "Ancak bu bağışıklama sağlanırken ülke bazında dengeli bir oranın yakalanması gerekiyordu. Bugün aşı oranlarına baktığımızda Türkiye’nin batısında belli oranlara ulaşan aşı, ne yazık ki Doğu ve Güneydoğu’da daha düşük seyretmektedir. Van için konuşacaksak, birinci doz aşı oranları halen yüzde 60’larda. Tam bir bağışıklamanın sağlanması için gerekli olan iki doz bağışıklama yüzde 30-35’lerde. Toplumsal bağışıklamanın sağlanmaması nedeniyle vaka artışı yaşanıyor” diye değerlendirdi.

PANDEMİ BİTTİ ALGISI

İktidar tarafından tedbirlerin kaldırılması ardından halkta da rehavetin oluştuğunu dile getiren Yaviç, maske takmayanların sayısındaki artışa dikkat çekti. “Birçok tedbirin kaldırılması ve sosyal faaliyetlerin yapılıyor olması. Toplu taşıma araçlarındaki tedbirlerin kaldırılması, düğün, cenaze yapılmaya başlanması. Bu tür genel politikalar pandeminin en yoğun yaşandığı döneme sebebiyet vermiştir” diyen Yaviç, insanlarda iki doz aşı olmadığı halde, aşı süreciyle beraber “pandemi bitti” algısının oluştuğunu ifade etti.

VAKALARIN ÇOĞU AŞISIZ

Yaviç, şöyle devam etti: 

“Hastanedeki vakalara baktığımızda birçoğunun aşısız kişilerden oluştuğunu görüyoruz. Bu anlamda toplumda yeterli bir bilgilendirmenin yapılamadığını görüyoruz. Aşı konusunda sahada ciddi bir güvensizlik var. Sağlık Bakanlığı'nın dönem dönem uyguladığı politikaların topluma yaratığı bir güvensizlik var. Sağlık Bakanlığı dışında diğer sağlık meslek örgütlerinin, bilim çevrelerinin sürece dahil edilmemesi toplumda ciddi bir güven eksikliği yaratığını düşünüyoruz. Bunun yanı sıra toplumda çok ciddi bir bilgi kirliliği de var.”

HEKİMLER TÜKENDİ

Kentteki üniversite ve bölge hastanesinde servislerin doluluk oranlarının yüzde 90’ların üzerinde olduğunu yineleyen Yaviç, birçok servisin kovid hastaları için tahsis edildiği bilgisini paylaştı. Yoğun bakım oranlarının yüzde 60-70’lerde doluluk oranına sahip olduğu söyleyen Yaviç, söz konusu durumun kovit dışı sağlık hizmetlerinin aksamasına sebep olduğuna işaret etti. Kent hastanelerinde acil olmayan ameliyatların ertelendiğini dile getiren Yaviç, “Hasta yatışlarında özelikle ciddi sıkıntıların yaşandığı, hekimlerin hasta yatırmada zorluk çektiğini ve çok ciddi bir iş yükünün oluştuğunu  biliyoruz" ifadesinde bulundu. 
 
Hekimlerin tükenme noktasına geldiğini belirten Yaviç, birçok farklı branştan hekimin istifa ettiği bilgisini verdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *