İstanbul
Hafif yağmur
17°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,6293 %-0.03
40,0278 %0.31
3.530,98 % 0,41
84.147,91 %0.293
Ara
Muhalif. SAĞLIK Vejetaryen kadınlarda kalça kırığı riski yüzde 33 daha fazla!

Vejetaryen kadınlarda kalça kırığı riski yüzde 33 daha fazla!

Araştırmacılar, kalça kırığı yaşanması durumunun kemik ve kasların ihtiyaç duyduğu besinlerin alınmamasından kaynaklanabileceğini ifade etti.

Okunma Süresi: 2 dk

Bilim insanları, vejetaryen kadınlarda kalça kırığı riskinin vejetaryen olmayanlara göre yüzde 33 fazla olduğunu ortaya koydu.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, Leed Üniversitesi’nden araştırmacılar, et ve balık tüketenlerle tüketmeyen kadınların karşı karşıya olduğu kalça kırığı riskini inceledi.

26 bin 318 orta yaşlı kadını kapsayan araştırmada, vejetaryen olanlarda kalça kırığı riskinin et ve balık yiyenlere göre yüzde 33 fazla olduğu görüldü.

Kemik ve kasların ihtiyaç duyduğu besinlerder kaynaklanıyor

Araştırmacılar, kalça kırığı yaşanması durumunun kemik ve kasların ihtiyaç duyduğu besinlerin alınmamasından kaynaklanabileceğini ifade etti.

Araştırma ekibinden James Webster, ”Araştırmalarımız vejetaryen kadınlarda potansiyel kalça kırığı riskini vurguluyor” dedi.

Vejetaryenlere yemek yeme alışkanlıklarını değiştirme uyarısında bulunmadığını vurgulayan Webster, yemek yeme rutininde kişisel koşulların gözetilmesi, dengeli ve sağlıklı yaşam tarzı için hangi besinlerin gerekli olduğunun bilinmesinin önemli olduğunu belirtti.

Endişe verici

Webster, vejetaryenlerde genellikle kemik ve kas sağlığı ile bağlantılı besin alımının daha düşük olmasının endişe verici olduğunu kaydederek, bu tür besinlerin et ve hayvansal ürünlerde daha fazla bulunduğuna işaret etti.

Araştırmacılardan Profesör Dr. Janet Cade, kalça kırığının kişileri başkalarına bağımlı hale getiren, hayat kalitesini düşüren ve ekonomik olarak maliyetli bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekti.

Cade, bitki bazlı diyetlerin zayıf kemik sağlığı ile bağlantılı olduğunu ancak kalça kırığı riskiyle olan bağlantılara dair henüz somut verilerin bulunmadığını ifade etti.

Araştırmalar ayrıca zayıf olmamanın, diyetlere temel besinler ekleyerek kasları güçlendirmenin ve fiziksel aktiviteyi artırmanın kemik sağlığını korumaya yardımcı olacağını vurguladı.

Araştırmanın sonuçları, BMC tıp dergisinde yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *