İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
102.200,00 %-1.936
3.228,24 0,39
Ara
Muhalif. SAĞLIK WHO: Hindistan mutasyonu daha bulaşıcı, öldürücü ve dirençli

WHO: Hindistan mutasyonu daha bulaşıcı, öldürücü ve dirençli

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) baş bilim insanı Dr. Soumya Swaminathan, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) çok daha ve ölümcül olan Hindistan mutasyonunun ülkede salgının çok hızlı yayılma nedeni olduğunu söyleyerek, virüsün aşılara daha dirençli olduğunu vurguladı.

Okunma Süresi: 2 dk

Dr. Swaminathan, Cenevre’de AFP’ye yaptığı açıklamada, ilk olarak Ekim ayında Hindistan’da keşfedilen B1.617 isimli Hindistan mutasyonunun, dünyanın en büyük ikinci ülkesinde salgının kontrolden çıkıp hızla yayılmasındaki ilk faktörlerden biri olduğunu söyledi.

Bununla birlikte Hindistan’da vaka ayısındaki büyük artıştan bunun tek başına sorumlu tutulamayacağına işaret ederek, özellikle sorumluluğun ihtiyati elden erken bırakan ve kitlesel etkinlikler düzenlemesine izin veren Hindistan hükümetine ait olduğuna dikkat çekti.

Salgınının başlamasından bu yana ilk kez, Hindistan’da dün 400 bini aşkın yeni vaka ve 4 bin can kaybı gibi rekor bir sayı kaydedildi. Ancak uzmanlar, gerçek vaka ve ölü sayılarının resmi olarak açıklanandan daha yüksek olduğuna inanıyor.

Hint bir çocuk doktoru olan Dr. Swaminathan, “B1.617, bulaşma oranını artıran bazı mutasyonlara sahip olduğu, ayrıca aşılama veya doğal enfeksiyon tarafından üretilen antikorlara potansiyel olarak dirençli hale getirebileceği için bir endişe çeşidi olabilir” dedi.

Doktor, Hindistan’daki salgınını kontrol etmenin çok zor olduğu konusunda uyararak, “Çünkü salgın binlerce insana yayılıyor ve onu durdurmayı son derece zorlaştıran bir hızla çoğalıyor. Aşılama tek başına durumun kontrolünü yeniden kazanmak için yeterli olmayabilir” diye konuştu.

Dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Hindistan, şimdiye kadar 1,3 milyar insanın sadece yüzde 2’sine iki doz aşı yapabildi.

Dr. Swaminathan, aşılanan nüfusun yüzde 70 ila 80 oranına ulaşmasının yıllar değilse de aylar alacağı konusunda da uyardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *