İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara
MUHALIF GAZETECILIK SAĞLIK Yarasalardan gelen bir virüs daha: Nipah virüsü korkutuyor!

Yarasalardan gelen bir virüs daha: Nipah virüsü korkutuyor!

Koronavirüs gerçekten yarasalardan mı bulaştı bilmiyoruz. Ama yarasalardan bulaştığına emin olduğumuz ve son derece ölümcül bir virüs daha var ve korku saçıyor.

Hindistan'ın güneyindeki Kerala eyaleti, geçtiğimiz hafta sonu 12 yaşındaki bir çocuğun hayatını kaybetmesinin ardından Nipah virüsü salgınını hızlıca kontrol altına almaya uğraşıyor.

Hindistan basınında çıkan haberlere göre çocuk, 29 Ağustos'ta kötü bir ateş ve diğer semptomlarla Kozhikode şehrinde özel bir kliniğe götürüldü. Şehir genelinde çok sayıda farklı hastaneye nakledildikten sonra 5 Eylül sabahı hayatını kaybetti. Hastadan alınan örnekler Nipah virüsü ile enfekte olduğuna dair şüpheleri daha sonra doğruladı.

Nipah, insanlarda asemptomatik enfeksiyondan akut solunum yolu enfeksiyonuna, nöbetlere, komalara ve ölümcül beyin şişmesine kadar çeşitli semptomlara neden olabilen yarasa kaynaklı bir virüs. Virüs, yarasalar veya domuzlar gibi enfekte hayvanlarla doğrudan temas ve ayrıca enfekte bir kişi veya vücut sıvıları ile yakın temas yoluyla yayılıyor. Salgınlar nispeten düşük sayıda enfeksiyona neden olma eğilimindeyken, enfekte olanların yüzde 40 ila 70'inin hayatını kaybetmesi ile yüksek bir ölüm oranına sahip.

Sağlık yetkililerinin, çocuğun ailesi ve yakın çevresinde bulunan 30 sağlık çalışanı da dahil olmak üzere 54 yüksek riskli temaslıyı yakından takip ettiği bildiriliyor. En az 11 kişi Nipah virüsü belirtileri gösteriyor. Endişe verici bir şekilde, şu anda Nipah virüsü enfeksiyonları için lisanslı tedaviler veya aşılar bulunmuyor.

Hastalık ilk olarak 1998'de Malezya'da 105 ölümle 265 akut ensefalit vakasına neden olan bir salgın sırasında tanımlandı. Malezya 1999'dan beri herhangi bir vakadan kaçınmayı başardı, ancak son 20 yılda Bangladeş ve Hindistan'da başka salgınlar meydana gelmeye devam etti.

Kerala Sağlık Hizmetleri yaptığı açıklamada "Bu, Nipah'ın eyaleti üçüncü kez etkilemesi. 2018 ve 2019'un başlarında, Nipah virüsü doğrulandı" dedi.

Ayrıca Kerala Sağlık Hizmetleri, halka, iyi hijyen uygulamak, hasta çiftlik hayvanlarından kaçınmak ve yarasa habitatlarından uzak durmak gibi virüsün daha fazla yayılmasının nasıl önleneceği konusunda tavsiyelerde bulundu. Yetkililer ayrıca hastalık hakkında farkındalığı artıracak ve enfekte kişilerin olası temaslarını belirlemek için kapıdan kapıya gözetim gerçekleştirecekler. Hayvancılık Dairesi, çocuğun ailesinin mülkünde tutulan iki hasta keçiden alınan numunelerin test sonuçlarını bekliyor.

Bu Nipah salgını, Kerala Koronavirüs (COVID-19) vakası dalgasıyla dolup taşarken ortaya çıkmış durumda. Associated Press'in belirttiğine göre, Pazartesi günü, Hindistan'ın günlük toplam 31.222 koronavirüs vakasının yaklaşık 20.000'i güney Hindistan'daki eyalette kaydedildi.

Son yıllarda, şiddetli bir Nipah salgınının Asya'yı vurabileceğine dair artan endişeler var ve sağlık yetkilileri daha önce virüsün küresel bir salgına neden olma potansiyeline sahip olduğunu tahmin ediyordu. Neyse ki, Kerala'daki durum şu anda büyük bir küresel endişe kaynağı değil ve önceki salgınlara bakılırsa, hastalığı kontrol altına almak mümkün olacak. Yine de, Hindistan'ın durum daha da kötüye gitmeden bu salgını ortadan kaldırmak istediği kesin.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *