Sağlıklı bir cildin sadece estetik açıdan değil, vücut sağlığı için de önemli olduğunu vurgulayan uzmanlar, soğuyan havaların sebep olduğu cilt kuruluklarının vücut sağlığını tehlikeye attığını söyleyerek nemlendirici desteğiyle hem cildi hem de vücudu korumanın mümkün olduğunu söylüyor.
Pandeminin yarattığı kaygı ve stresle tahrip olan cilt, çevresel faktörlerin de etkisiyle aşırı kuruma ve yıpranma sorunlarıyla mücadele ediyor. Uzmanlar, soğuyan havaların cildin savunma gücünü büyük ölçüde yitirmesine neden olduğunu belirtiyor. Ani sıcaklık düşüşlerinin yaşandığı kış aylarının cilt sağlığını derinden etkilediğini belirten New Well Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldırım Hacıabdullahoğlu, “Bu dönemde cilt tipine uygun parafin ve koruyucu içermeyen, çeşitli vitaminlerle zenginleştirilen yoğun bir nemlendiricinin kullanılması çok önemli. Kremlerin yanı sıra, hyaluronik asit ve C vitamini içeren serumlarla cilt sağlığı desteklenmeli. Makyaj malzemelerinin tüm gün cildimize nüfuz ettiği unutulmamalı. Bu tür ürünlerde mutlaka uzman markalardan destek alınmalı” dedi.
Cilt vücut sağlığına ayna tutuyor
Sağlıklı bir cilt için bakım ürünlerinin düzenli olarak kullanılması gerektiğine değinen Yıldırım Hacıabdullahoğlu, “Cildimiz sağlığımızın aynadaki yansımasıdır. Sağlam bir cilt dokusu, dışarıdan gelebilecek hasarlara karşı vücut sağlığımızı koruma altına alır. Eğer önlem alınmazsa ciltte oluşabilecek sorunlar vücut sağlığını etkileyebilir. Kısa süreli geçici çözümlere odaklanmak yerine, düzenli cilt bakımı alışkanlığı kazanarak hem cilt hem de vücut sağlığını korumak mümkün. Yanlış ürün seçimi, telafisi olmayan sağlık sorunlarına neden olabilir” dedi.
Güneşin zararlı etkileri kışın da sürüyor
Havaların soğumasıyla görünürlüğünü kaybetse de güneşin zararlı etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Yıldırım Hacıabdullahoğlu, “Güneş koruma faktörlü ürün kullanımı, sadece cilt bakımında değil makyajda da alışkanlık haline getirilmeli. Cildin nefes alması için, doğru makyaj ürünlerinin kullanılması gerekiyor. Bu ürünlerin yüksek kapatıcılık özelliğiyle etkili sonuçlar elde edilebiliyor. Ancak ruj, far, fondöten gibi renkli kozmetik ürünlerin içeriklerinin cildin sağlığı açısından kritik olduğu unutulmamalı. Doğru makyaj ürünü seçimiyle cildin ihtiyacı olan vitaminlerden faydalanarak günlük cilt bakımını yapmak da mümkün” ifadesinde bulundu.
Tüketicilerin hayatını kolaylaştırıyor
Nemlendiricilerin cildin gençliğini ve tazeliğini korumaya yardımcı en önemli ürünler arasında yer aldığını kaydeden Yıldırım Hacıabdullahoğlu, “New Well olarak ruj, far, fondöten gibi renkli kozmetik ürünlerinin yanı sıra cilt bakım ürünleriyle de tüketicilerin bakım ihtiyaçlarına sağlıklı çözümler getiriyoruz. Farklı cilt tiplerine özel geliştirdiğimiz ürünlerle cildin nem dengesini koruyoruz. Cilt bariyerinin esnek kalmasına yardımcı olurken, cildin doğal bir ışıltı kazanmasını da destekliyoruz. Hyaluronik asit, C vitamini içeren kremlerimizin yanı sıra antioksidan açısından zengin argan yağı içeren ürünlerimizle günlük cilt bakımını tek bir kutuda buluşturuyoruz” dedi. New Well ürünlerinin hayvanlar üzerinde test edilmediğinin altını çizen Yıldırım Hacıabdullahoğlu, “Canlıların yaşam özgürlüğünü savunurken, bu yaklaşımımızla tüketicilerimizle de duygusal bir bağ kuruyoruz” dedi.
Cilt hastalıkları:
Zona (Herpes Zoster)
Çok hassas ciltlerde görülen Zona, yanma ve karıncalanma ile başlar. Genellikle gövde ve kalçalarda görülen nokta halindeki döküntüler yaklaşık iki hafta sürecek ağrılı kabarcıklara dönüşür. Antiviral ilaçlar, steroidler, antidepresanlar ve topikal ajanlar ile tedavi edilebilir.
Kurdeşen (Ürtiker)
İlaçlar, gıdalar, gıda katkı maddeleri, aşırı sıcaklıklar ve boğaz ağrısı gibi enfeksiyonlar nedeniyle ortaya çıkabilen ürtiker; genellikle kaşıntılı, bazen batma ve yanma hissiyle belirtilerini gösteren alerjik bir reaksiyondur. Antihistaminikler rahatlama sağlayabilir.
Sedef hastalığı
Genellikle dirsek, diz, kafa derisi gibi alanlarda beyaz veya gümüş pullarla kaplı kalın kırmızı plaklar halinde olan bulaşıcı olmayan döküntülerle seyreden ve nedeni bilinmeyen sedef hastalığı iyileşse bile yaşam boyunca tekrarlayabilir. Cilde uygulanan ilaçlar, ışık terapisi, ağız, enjeksiyon ya da enfüzyon yolu ile alınan ilaçlarla tedavi edilebilir.
Egzama
Kesin nedeni tam olarak bilinemese de stres, sabun gibi tahriş edici alerjenler ve iklim koşullarının tetiklediği egzama, deride görülen iltihaplı, kırmızı, kuru, kaşıntılı ve bulaşıcı olmayan bir hastalıktır. Yetişkinlerde, egzama genellikle dirsek ve ellerin eklem bölgelerinde oluşur. Topikal veya oral ilaçlar ile tedavi edilir.
Rozasea (Gülleme) Hastalığı
Burun, çene, yanaklar, alın ve hatta gözde kızarıklığa neden olan gülleme hastalığında kızarıklık görünür kan damarlarının iyice belirginleşmesiyle şiddetlenebilir. İlaç tedavisinin yanı sıra lazer tedavisi, dermabrazyon ve etkilenen bölgeleri yeniden şekillendirmek için elektrokoter gibi cerrahi işlemleri içeren bir tedavi uygulanması gerekebilir.
Soğuk yaralar (Uçuk)
Herpes Simplex virüsü nedeniyle ağız veya burun üzerinde küçük, acı veren, sıvı dolu kabarcıklar oluşur. Yaklaşık 10 gün süren, uçuk çok bulaşıcıdır. Ateş, çok fazla güneş, stres, ya da adet kanamaları gibi hormonal değişiklikler uçuğu tetikler. Tedavisinde antiviral haplar veya kremler kullanılır. Ancak yaralar irin içeriyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Et benleri
Kadınlarda ve yaşlılarda daha fazla görülen et benleri genellikle meme, kasık, sırt, boyun, göğüs ve koltukaltında çıkar. Tehlikeli olmayan bu benler, giysi ya da sürtünmeyle tahriş olmadığı sürece ağrıya neden olmaz. Hekiminiz yakma ya da dondurma işlemiyle et benlerinizden kurtulmanızı sağlayabilir.
Akne
Genellikle yüz, göğüs ve sırt bölgesinde görülen akneler hormonlar ve bakteriler tarafından tetiklenebilir. Bu bölgeleri temiz tutmak çok önemlidir. Kendiniz aknelerinizi sıkmaya çalışmayın; enfeksiyon ya da yara izine neden olabilirsiniz.
Ayak mantarı
Mantar, soyulma, kızarıklık, kaşıntı, yanma; bazen kabarcıklar ve yaralara neden olabilen bir deri enfeksiyonudur. Ayak mantarı bulaşıcıdır. Enfeksiyon taşıyan kişi tarafından giyilen ayakkabı, ortak kullanılan soyunma odaları gibi alanlarda çıplak ayakla dolaşılmasıyla bulaşır. Genellikle ciddi vakalarda topikal antifungal losyonlar, kremler veya oral ilaçlar ile tedavi edilir. Ayak mantarı problemi yaşıyorsanız ayaklarınızı temiz ve kuru tutmaya çalışın.
Benler
Kahverengi veya siyah benler tek başına veya gruplar halinde, vücudun herhangi bir yerinde olabilir ve genellikle 20 yaşından önce ortaya çıkar. Bazı benlerde kanser olma riski yüksektir. Bu nedenle benlerinizdeki düzensiz sınırlar, renk değişiklikleri, kanama, kaşıntı gibi farklılıkları dikkate alın ve mutlaka bir dermatoloğa danışın.
Kahverengi cilt lekeleri
Yaşlandıkça yaygın hale gelen kahverengi veya gri lekeler gerçekten yaşlanmanın belirtilerinden biri değildir. Bu lekelerin temel nedeni güneşe çok uzun süre maruz kalmaktır. Beyazlatma kremleri, asit peeling ve ışık tabanlı tedaviler lekelerin görünümünü azaltabilir. Ancak doğru tanılama ve öncelikle Melanoma gibi ciddi cilt hastalıklarını ekarte etmek için dermatoloğunuza başvurun.
Melazma (Hamilelik Maskesi)
Yanaklar, burun, alın ve çene üzerinde kahverengi veya kahverengi yamalar şeklinde görülen Melazma hamilelik döneminde daha sık görüldüğü için Hamilelik Maskesi olarak bilinse de erkeklerde de görülebilir. Melazma gebelik sırasında kadınların yarısında ortaya çıkar ve genellikle doğumdan sonra geçer. Doğumdan sonra geçmeyen lekeler için mutlaka dermatoloğunuza başvurun.
Siğiller
Yaygın olarak parmak ve ellerde görülen siğiller temas yoluyla yayılabilir. Çoğu durumda zararsız olan siğiller, kendi kendine yok olabilir. Ancak devam ederse topikal ilaçlar, lazer, kimyasal dondurma ve yakma yöntemleriyle tedavi edilebilir.