Güneş, vücutta kızarıklıklarla başlayan zona hastalığında erken müdahalenin son derece önemli olduğunu vurguladı.
Hastalığın su çiçeği virüsünün yeniden aktif hale gelmesiyle ortaya çıktığı bilgisini paylaşan Güneş, "Zona, su çiçeği virüsünün sinirlerde uykuda kalıp, vücutta yeniden aktif hale gelmesiyle ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi zayıfladığında hastalık aktifleşir ve genellikle tek taraflı, ağrılı kızarıklık ve su toplamalarla kendini gösterir." dedi.
Risk Grupları ve Tedavi Süreci
Güneş, zona hastalığının yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde daha sık görüldüğünü vurgulayarak, lezyonların ortaya çıkmasından itibaren ilk üç gün içinde tedaviye başlanması gerektiğini belirtti. Hastalık sinirleri etkileyerek uzun süren ağrılara yol açabilir.
Erken Tedavinin Önemi ve Komplikasyonlar
Güneş, hastalığın erken tedavi edilmediğinde ağrıların uzun sürebileceğini ve zona gözlere yakın bölgelerde ciddi komplikasyonlara neden olabileceğini ifade etti. Herhangi bir şüpheli belirtide dermatoloğa başvurulması gerektiğini vurgulayan Güneş, antiviral ilaçların erken kullanımının iyileşme sürecini hızlandıracağını belirtti. Ayrıca, 50 yaş üstü bireyler için zona aşısının koruyucu bir önlem olduğunu da ekledi.