2022 FIFA Dünya Kupası, daha şimdiden merakla beklenen çok sayıda milli maça ev sahipliği yapacak ve bu mücadeleler teknolojik açıdan oldukça yakından takip edilecek. Yapılan duyuruya göre turnuva kapsamında VAR (Video Assistant Referee) sisteminin daha gelişmiş hali olan SAOT (Semi-Automated Offside Technology) görevde olacak. Bu yarı otomatik ofsayt teknolojisi, aktarıldığı kadarıyla 12 farklı stadyum kamerası ile desteklenecek ve hem futbolcuların hem de topun konumunu çok hassas şekilde takip edecek. Buna ek olarak turnuva kapsamında Adidas tarafından geliştirilen ve yerleşik sensöre sahip özel bir Al Rihla isimli top da kullanılacak.
Bu yukarıda da görebileceğiniz üzere merkezinde gelişmiş bir sensör sistemi yer alan futbol topu, saniyede 500 farklı algılama ile topa yapılan her dokunuşu daha önce hiç olmadığı kadar hassas şekilde kayıt altına alacak. Bu top ve SAOT sistemi sayesinde FIFA, hakemlerin özellikle ofsayt konusunda çok daha doğru ve hızlı kararlar alabileceğini aktarıyor.
Konuda “VAR futbol üzerinde çok olumlu bir etki yarattı ve büyük hataların sayısını önemli ölçüde azalttı. Yarı otomatik ofsayt teknolojisinin bizi bir adım daha ileriye götürmesini bekliyoruz.” diyen FIFA yetkilisi, yeni sistemin VAR’dan farklı olarak ofsayt çizgisini otomatik olarak çizebildiğini belirtiyor ve aynı zamanda elde edilen verilerden üç boyutlu görsel animasyonların hazırlanacağını aktarıyor. Bu animasyonlar yüksek ihtimalle maç sırasında hakemler yanında küresel yayına aktarılacak, böylece herkes durumu net olarak görebilecek.
2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında yapılacak tüm mücadeleler, bu özel takip sistemleri ile olabilecek en doğru kararlar ile sonuçlandırılacak. Bu sayede hakem hatalarının ciddi şekilde önüne geçilecek, doğruluk payı yüksek olan teknoloji destekli kararlar ile adil bir turnuva ortamı kurulabilecek.