Avrupa’nın 12 zengin kulübünün öncülüğünü yaptığı Avrupa Süper Ligi organizasyonuna tepkiler devam ediyor.
Futbolcuların bireysel açıklamalarının ardından bir açıklama da Dünya Futbolcular Birliği’nden (FIFPRO) geldi.
FIFPRO, bu organizasyonların futbolun kültürel kimliğinin de etkileyeceğini belirterek, “Bu karar, oyuncuları ve sendikalarını, futbolun yalnızca dokusu ve kültürel kimliği üzerindeki etkisi değil, aynı zamanda daha pratik olarak kariyerlerindeki etkisi hakkında birçok endişe ve soruya yol açıyor. Futbol, kendisine hayranlarıyla benzersiz bir ilişki sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda profesyonel oyunu başka hiçbir spor dalında olmadığı gibi yaymak için bir motor yaratan benzersiz sosyal ve kültürel mirası üzerine inşa edilmiştir. Bunun sürdürülebilmesi için yurt içi ve yurt dışı yarışmalar arasında sağlıklı ve dayanışmaya dayalı bir işbirliği esastır. Bunu baltalayan yeni bir rekabet, onarılamaz hasara neden olabilir” diye belirtti.
“OYUNCULAR MÜZAKERELERDE ‘MAL’ OLARAK KULLANILIYOR”
Oyuncuların müzakerelerde bir ‘mal’ gibi kullanıldığının altını çizen FIFPRO, “Oyuncular bu müzakerelerde mal ve kaldıraç olarak kullanılmaya devam ediyor. Bu, 64 ulusal oyuncu ve temsil ettiğimiz 60 bin oyuncu için kabul edilemez. Her iki tarafın da milli takımlarından ihraç gibi oyuncuların haklarını engelleyecek önlemlere şiddetle karşı çıkacağız” diyerek oyuncuların haklarını savunacağını söyledi.
NE OLMUŞTU?
İngiltere’den 6, İspanya’dan ve İtalya’dan 3’er kulübün katılımıyla yeni bir turnuva olan ‘Avrupa Süper Ligi’ kuruldu.
FIFA ve UEFA’nın karşı çıktığı turnuvaya İngiltere’den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham Hotspur, İtalya’dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya’dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid kulüplerinin katılacağı açıklandı.