Anlaşmalı Boşanma Ne Demektir?
Anlaşmalı boşanma davası, Boşanma davalarının bir türüdür. En hızlı ve kısa sürede boşanmak istiyorsanız anlaşmalı boşanma davası açmanız gerekmektedir. Ancak tabi, anlaşmalı boşanmanın da bazı şartları mevcuttur. Taraflar boşanma konusunda verecekleri ortak bir karar ile evliliklerini sonlandırmak isteyebilirler.
Bu durumda boşanma dışında, diğer tüm hususlarda da (nafaka, çocuk velayeti, maddi-manevi tazminat, eşyaların paylaşımı, vb gibi) anlaşma sağlarlarsa, hazırlayacakları bir anlaşma protokolü ve anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ile mahkemeye başvurmaları gerekecektir.
Anlaşmalı boşanma evlilik birlikteliğinin tarafların ortak bir karar sonucu evliliği bitirmesi anlamına gelmektedir. Anlaşmalı boşanma davası ile her iki tarafta boşanmak ister ve boşanmanın maddi, manevi tüm yasal sonuçları konusunda anlaşırlar.
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nelerdir?
Medeni Kanunumuz ile anlaşmalı boşanma davası için bazı şartlar belirlenmiştir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir.
- Evliliğin anlaşmalı boşanma davası ile bitirilmek istenmesi sonucunda tarafların minimum bir yıl evlilik süreci geçirmiş olmaları gerekir. Bir yıldan daha az süren birlikteliklerde anlaşmalı boşanma davası mümkün olmamaktadır.
- Anlaşmalı boşanmak için taraflar, maddi ve manevi tüm yasal sonuçlar üzerinde uzlaşım içerisinde olduklarını hazırlanacak olan anlaşmalı boşanma protokolü içerisinde bildirmeleri gerekmektedir. Boşanma protokolü anlaşmalı boşanmaların omurgasını oluşturur. Bu sebeple büyün önem arz etmektedir.
- Anlaşmalı boşanmalarda eşlerin davaya katılmaları mecburidir. Hakim,duruşmada tarafları bizzat dinleyecek ve protokoldeki tüm şartlar konusunda anlaşıp anlaşmadıklarını taraflara bizzat soracaktır. Hakim, tarafların ,anlaşmalı boşanma protokolü ile belirledikleri şartları onaylayıp onaylamadıklarını teyit edecektir.
Anlaşmalı Boşanmalarda Avukat Tutmak Zorunlu Mudur?
Hayır, yalnızca anlaşmalı boşanma davaları değil hiç bir dava türü için avukat tutulma zorunluluğu yoktur. Ama hukuki hakların korunabilmesi açısından avukat tutulması faydalı olacaktır.
Örneğin çocuğunun velayetini her anne baba ister, ama etkili bir görüşme yaparak çocuğun kendisi ile yaşamasının çocuğun üstün yararına olacağı yönünde bir bilge kanaati oluşturulabilmesi için yasal bilgi ve tecrübe gereklidir. Veya maddi talepler konusunda taraflara haklarını anlatabilecek ve onları bu konularda ikna etmesi daha kolay olabilecektir.
Her ne kadar avukat tutulması mecburi olmasa bile boşanma davalarında tecrübeli bir avukat ile boşanma süreci boyunca daha kolay ve sağlıklı bir süreç yürütülebilenecektir.