İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Buzullar hakkında endişe verici bulgu

Buzullar hakkında endişe verici bulgu

Grönland buzullarının geri çekilme hızı üzerinde yapılan bir araştırmada, buzulların son 20 yılda erime hızının iki katına çıktığı öğrenildi.

Yakın zamanda yapılan bir bilimsel araştırma, Grönland buzullarının geri çekilme hızına ilişkin endişe verici bulguları gün ışığına çıkarmış olup, bu hızın bu yüzyılda bir önceki yüzyıla kıyasla iki kat daha fazla olduğunu gösterdi. Laura Larocca ve ekibi tarafından yürütülen araştırmada Grönland’ın yeni hava fotoğrafları kullanıldı ve bunlar İkinci Dünya Savaşı sırasında çekilen görüntülerle karşılaştırıldı.

Buzulların geri çekilme hızı son 20 yılda 15 metreye yükseldi
Grönland, devasa buz tabakasından farklı olarak yaklaşık 20.000 çevresel buzul barındırıyor ve bunların birçoğu, deniz seviyelerindeki küresel yükselmeye önemli ölçüde katkıda bulunan hızlı bir erime yaşıyor. Çalışma, bu buzulların ön kenarını belirlemek ve Küçük Buzul Çağı sırasında boyutlarını gösteren küçük sırtlar olan morenleri tanımlamak için 1943’ten 1987’ye kadar olan fotoğrafları kullanarak 821 tanesine odaklandı.

Grönland buzullarının 1890 ile 1999 yılları arasında yılda ortalama 7,7 metre çekildiğini ortaya koyan bulgular endişe vericidir. Ancak son yirmi yılda ortalama geri çekilme hızı yılda 14,8 metreye yükselmiştir. Bu hızlanma, küresel ısınmanın bu önemli buzullar üzerindeki etkisini vurgulamakta ve bulundukları bölgelerdeki kar yağışındaki herhangi bir artışı geride bırakıyor.

İşin endişe verici yanı, iklim değişikliğine buz tabakalarından daha hızlı tepki veren Grönland buzullarının, potansiyel felaket boyutundaki buz tabakası çekilmesi için bir erken uyarı sistemi olarak kabul edilmesi. Hızlanan geri çekilme, Grönland’ın tamamında aynı şekilde gözlemlenmekte ve bölgedeki farklı iklim bölgelerini kapsıyor.

Çalışma, bu tür erimelerinin daha geniş etkilerinin altını çiziyor. Çalışma, değişikliklerden etkilenen alana odaklanırken, değişikliklerin hacmi üzerinde durmuyor. Buzulların hızla erimesi daha yıkıcı buz tabakası dinamiklerinin habercisi olabileceğinden, bunun önemi potansiyel sonuçlarında yatmaktadır. Eğer buz tabakaları küresel olarak önemli ölçüde erimeye maruz kalırsa, bu durum deniz seviyelerinde 20 fitlik şaşırtıcı bir artışa neden olabilir ve dünya çapındaki kıyı şeridi için ciddi tehditler oluşturabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *