İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM "Daha iyi bir ruh hâli" için ne yapılmalı?

"Daha iyi bir ruh hâli" için ne yapılmalı?

Pandemi, dünya genelinde milyonlarca insanın yaşadığı ruh sağlığı sorunlarını daha da derinleştirdi

Bugün Dünya Ruh Sağlığı Günü. Yeni tip Koronavirüs salgınının ikinci yılında, dünyanın dört bir yanında insan çeşitli ruh sağlığı sorunlarıyla mücadele ediyor. Uzmanlar, ruh sağlığı konusunda farkındalığın artmasıyla iyi olma durumuna yönelmenin kolaylaşacağını savunuyor. 

Pandemiden önce de milyonlarca insanda stres, anksiyete, yeme bozuklukları, özgüven sorunları gibi çok geniş çerçevede ruh sağlığı sorunları görülürken, Covid ve eve kapanma süreçleri bu sorunları daha da belirgin kıldı.

İşte psikolog John Duffy’nin Dünya Ruh Sağlığı Günü için önerdiği altı adım:

1- Güne iyi hissederek başlayın

İnsanın güne, duygusal olarak kendiyle ilgilenerek başlaması, günün devamına da ışık tutabilir. Uyanır uyanmaz sosyal medyayı kontrol etmek, ya da iş başlamak yerine derin nefes almak ve iyi hissettiren şeylere odaklanmak öneriliyor. Güne başlamak için meditasyon, sevilen bir kitaptan bir bölüm okumak gibi sakinleştirici ve iyi hissettiren eylemlerin günün kalanında da iyi hissettirebileceği belirtiliyor. 

Öneri: Unutmamak için, sabah uyanır uyanmaz yapılacak iyi hissettirecek aktiviteyi bir kağıda yazıp telefonunuzun üzerine yapıştırabilirsiniz.

2- Kendi aklınızın içindekilerin dışına çıkın

Anksiyete ya da depresyon durumlarında semptomlarımız aklımızı meşgul eder. Beynimiz sürekli durumun ağırlığını ya da yeni semptomları tespit etmeye çalışır. Tek odak noktamız hâline geldiğinde semptomlarımız da belirginleşir. Eğer dikkatimizi başkalarına hizmet etmeye odaklarsak kendi endişelerimiz de azalacaktır. Başkalarına yardım etme durumu aynı zamanda insanda bir tatmin hissi de yaratacaktır.

3- Gereksizleri ortadan kaldırın

Gün içinde yoğunluğumuza neden olan çok sayıda iş birikirken, önceden bir önem sıralaması yapmak ve kapasitemizi zorlamak yerine gerçekten önemli olan işlerimizi halletmek, kendimizi daha iyi hissetmemizi sağlayabilir.

4- İlişkilerinizi değerlendirin

Hayatımızın büyük bir çoğunluğunu aile, özel yaşam, arkadaşlık, iş ortamlarındaki ilişkilerimiz kapsar. Uzmanlar, bu ilişkilerdeki konumumuzu değerlendirmenin, ilişkinin bize iyi gelip gelmediğine karar vermenin de ruh sağlığı için önemli bir adım olduğunu savunuyor.

5- İnsanlara nasıl olduklarını sorun

Dünya Ruh Sağlığı Günü, insanın kendine döndüğü, kendi ruh sağlığını öncelediği bir gün olsa da çevremizdekilerin durumunu sormak da iyi bir adım olabilir. İnsanlar kendilerine sorulana kadar yaşadıkları zorlukları anlatmaktan çekinebilir.

6- Değişmeye ve öğrenmeye istekli olun

Her hafta bir saat kendinize odaklanmaya ve kendinize bakmaya ayırın. Bu terapi yoluyla da olabilir, size iyi gelen başka yöntemlerle de. Bu bir saat içinde aklınızın nasıl çalıştığını, iyi olma durumuna giden yoldaki engellerinizin ne olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu yolla, kendi duygusal ruh durumunuzu kontrol etmenin yanı sıra ruhsal zorulukların normal olduğunu da anlayabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *