İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7549 %0
37,3001 %-0.61
101.854,42 %2.576
3.176,44 0,81
Ara
Muhalif. YAŞAM Eviniz depreme dayanıklı mı?

Eviniz depreme dayanıklı mı?

Deprem, Türkiye’nin bulunduğu coğrafya sebebiyle bu topraklar üzerinde sık sık yaşanan bir doğal afet. Deprem afeti, şu an engellenemiyor olsa bile yaratabileceği yıkım ve kayıplara karşı önlem almak mümkün. Ne gibi tedbirler almak gerekiyor diye düşünürken oturduğunuz evin depreme karşı güvenli olup olmadığı konusunda endişe duyuyor olabilirsiniz. ”Oturduğum ev depreme dayanıklı mı?”, ”Depreme dayanıklı bina nasıl olur?” gibi soruların cevapları detayları ile birlikte haberimizde...

Okunma Süresi: 4 dk

Riskli bina ve fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

Oturulan binanın deprem risk sorgulama işlemi belediyelere başvuru yaparak basitçe yapılabiliyor. Binaya ait deprem risk raporu olmaması oturulan binanın ‘depreme dayanıklı bina’ olduğu anlamına gelmiyor. Daha önce binanın depreme dayanıklılık testi yaptırılmamış olması sebebiyle böyle bir rapor belediye elinde bulunmuyor olabilir. Bu sebeple de bina risk kaydı kayıtlarda çıkmamış oluyor.

Oturulan binada kayıt yoksa en kısa zamanda deprem dayanıklılık testi için başvuru yapılması öneriliyor. Deprem testi sonucuna göre bina depreme dayanıklı bina statüsünde değilse mümkünse güçlendirmesi yapılarak yapı sağlamlaştırılabilir ya da daha güvenli bir binaya taşınarak depreme karşı önlem alınabilir.

Yaşanılan bina kadar yapının çevresinin de depreme karşı güvenli olup olmadığı önemli. Yaşanılan yapının altından ya da yakınından geçen bir fay hatta olup olmadığı internet aracılığı ile kolayca kontrol edilebiliyor. AFAD fay hattı sorgulama işlemi e-Devlet aracılığı ile yapılabiliyor.

Depreme dayanıklı ev özellikleri nelerdir?

Depreme dayanıklı bina deyince akla kaliteli malzeme gelmeli. Özellikle inşaatta kullanılan beton kaliteli olmalı ve masraftan kaçınılmamalıdır. Bunun yanında kullanılan demir ve diğer inşaat malzemelerinin de dayanıklı, güçlü ve kaliteli olması depreme dayanıklı bina için olmazsa olmazdır. Daha sonra yıkıcı ve üzücü sonuçlar doğmaması adına hiçbir masraftan kaçınılmayarak inşaat malzemeleri özenle seçilmelidir. Depreme dayanıklı bina için sayılabilecek diğer özelliklerden biri de bulunduğu yerin zeminine uygun şekilde kat sayısı belirlenmesidir. Nispeten daha riskli bölgelerde daha az katlı binalar inşa edilebilir. Kolon ve kirişlerin dayanıklı ve tam olması da ”Depreme dayanıklı bina nasıl olur?” sorusunun cevaplarından biridir.

Evin depreme dayanıklılığını anlamak için nelere bakılır?

Deneyimli ekiplerin detaylı incelemeleri sonucunda yuvanın güvenliğinden emin olmak mümkün. Bunun yanında uzman ekiplerin analizlerinden önce binanın güvenliği hakkında fikir edinmek için birkaç önemli şeye dikkat etmek gerekiyor.

Kolon ve kirişler kontrol edilebilir

Kolonların ve kirişlerin çatlaksız ya da kırık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Depreme dayanıklı bina, kirişleri ve kolonları tam olması gereken yapıdır. Eksik ya da kesilmiş kolon varsa en kısa sürede yetkili kişilere bildirilerek yapı boşaltılmalıdır.

Zemin kontrolü yapılabilir

Depreme dayanıklı bina zemini sert ya da taş olan yapılardır. Çamur, su birikintisi ya da dolgu alanların üzerine dikilen bina; deprem riskine karşı daha savunmasızdır. Bina yapılırken kullanılan malzemelerin kalitesine bağlı olarak yapının risk seviyesi değişebilir. Bina zemini hakkında ayrıntılı bilgi, bina dayanıklılık testi sonuçlarına göre uzmanlar aracılığı ile edinilebilir.

Duvar kontrolü yapılabilir

Depreme dayanıklı bina, yapının duvarlarında yer alan derin çatlaklar, duvarların inceliği ya da binanın genel yapısındaki bir yamulmadan da anlaşılabilir. Bu gibi sorunlar varsa bina depreme karşı risk altında olabilir. Yine uzmanların depreme dayanıklılık raporu sonucuna göre güçlendirme işlemleri yapılarak bina yeniden yapılandırılabilir veya binayı tahliye etmek gerekebilir.

Bina deprem testi nasıl yapılır?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılmaktadır. Binanın ihtiyaçları ve ne kadar risk altında olduğu detaylı olarak analiz edilir. Peki, bu testler nasıl yapılır? Uzmanlar gelip binayı genel olarak inceledikten sonra binanın taşıyıcı sistemine detaylı olarak inceleme başlatırlar. Binanın genel durumu, zemin analizi, yapının fay hatlarına olan yakınlığı da incelenir. Son ve asıl olarak binadan karot alımı sonrası, binadan bir parça alınarak, inceleme başlatılır ve kısa süre içinde risk raporu hazırlanarak talep eden kişiler bilgilendirilir. Uzmanlar yapının depreme dayanıklı bina olup olmadığına karar verir. Gerekli görülürse güçlendirme işlemi başlatılabilir ya da bina tahliye işlemleri devreye konur. Depreme karşı dayanıklılık testlerinin ücretleri analiz kurumuna bağlı olarak değişir. Deprem testinin yanı sıra zorunlu deprem sigortası yaptırmak önemli bir güvence sağlar.

30 yıllık bina depreme dayanır mı?

Binanın yaşı, bina hakkındaki birçok soruya cevap verebilir. Zamanla eskiyen yapı malzemeleri işlevlerini yerine getirememeye ve çürümeye başlamış olabilir. Daha yeni inşa edilen yapıları tercih etmek kişinin kendince alacağı önlemlerin başında gelir. Binadaki eskimeye ve rutubete bağlı hasarlar da binayı zamanla depreme karşı daha güçsüz hale getirir. Bununla birlikte, 1999 depremi sonrası değişen bina denetimi yasası sayesinde binalar deprem riskine karşı eskiye oranla daha güvenli hale getirilmiştir. 1999 sonrası inşa edilen yapılar için eskiye oranla depreme dayanıklı bina diyebiliriz. 30 yaşını geçmiş binaların hepsi depreme karşı güvensizdir demek de doğru değil. Binanın kalitesi kullanılan inşaat malzemelerinin kalitesine bağlıdır. Eğer yapı malzemeleri güçlü, kaliteli ve dayanıklıysa; 30 yıllık olup genç binalardan daha güvenli yapılar da vardır. Bunu tespit etmenin yolu uzman analizine başvurmaktır ve deprem testi yaptırmaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *