İstanbul
Hafif yağmur
6°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,0045 %0.26
37,2083 %-0.51
97.784,25 %1.293
3.307,69 0,35
Ara
Muhalif. YAŞAM Firmalar Gerçekleşmeyen Kârın Vergisini Veriyor

Firmalar Gerçekleşmeyen Kârın Vergisini Veriyor

Firmalar Gerçekleşmeyen Kârın Vergisini Veriyor

Okunma Süresi: 2 dk

2023 yılı sonuna kadar enflasyon muhasebesi uygulamasının rafa kaldırılmasının imalat sanayini olumsuz etkilediğini dile getiren Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, “Fiktif karın ve dolayısıyla vergiye konu matrahın yüksek hesaplanması yoluyla firmalar gerçekleşmeyen karlar üzerinden yüksek vergiler ödemek durumunda kalıyor. 2023 yılı sonuna ertelenen enflasyon muhasebesi uygulamasının tekrar gündeme gelmesi gerekiyor” dedi.

Enflasyon Muhasebesi Şartları Yerine Gelmiş Durumda

Enflasyon muhasebesi şartları yerine gelmesine rağmen uygulamanın VUK’a eklenen geçici madde ile ertelenmiş olduğunu belirten Selçuk Gülsün, “Enflasyon muhasebesi uygulanması için gerekli şart olan son üç yıllık kümülatif enflasyonun %100’ü aşması şartının ÜFE’de Aralık 2021’de, TÜFE’de ise Şubat 2022’de sağlandığını gözlemliyoruz. Buna rağmen 29 Ocak 2022 tarihli düzenleme ile 2021 ve 2022 hesap dönemleri ile 2023 hesap dönemi geçici vergi dönemlerinde mükerrer 298inci madde kapsamındaki enflasyon düzeltmesine ilişkin şartların oluşup oluşmadığına bakılmaksızın mali tabloların enflasyon düzeltmesine tabi tutulmayacağı hükmü ihdas edildi. Bu kapsamda firmaların büyük sıkıntılar çektiklerini söyleyebiliriz. İşletmeler önceki yıllara kıyasla miktar olarak daha az üretip satmaları durumunda dahi reel olmayan bir kârlılıkla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu durum da işletmelerin vergi yükünü artırarak olması gerekenden daha fazla vergi ödemelerine yol açmaktadır. Enflasyon düzeltmesi uygulamasının hayata geçirilmesini gerek mali raporlamaların enflasyonist etkilerden arındırılarak gerçek rakamlarla yapılması gerek elde edilecek reel veriler üzerinden vergileme yapılması açısından önemli bulmaktayız” dedi.

İşletmelerin Sermayesi Eriyor

Uygulamanın işletmeler üzerinde yıpratıcı etkisine değinen Gülsün, “İşletmelerin hali hazırda zayıf olan sermaye yapısının bu uygulama neticesinde daha da eridiğini gözlemliyoruz. Ülkemizde yıllardır tüm sektörlerin dile getirdiği ortak sorunlardan biri olan ölçek büyüklüğünün yakalanamamış olmasıdır. Enflasyon düzeltmesinin yapılmaması neticesinde işletmelerin uluslararası rekabet içerisinde oldukları oyuncular karşısında daha da güçsüz hale geldiğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda önümüzdeki süreçte ihracatımızın dahi olumsuz etkilenmesi durumu olabilir. Bu kapsamda 2023 yılı sonuna kadar ertelenmiş olan enflasyon muhasebesi uygulamasının öne çekilmesinin tüm imalat sanayi için elzem olduğunu söyleyebiliriz” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *