İstanbul
Parçalı az bulutlu
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8609 %0.2
37,2521 %-0.26
102.470,00 %-1.83
3.228,24 0,39
Ara
Muhalif. YAŞAM Gastronominin zirvesi Michelin Rehberi

Gastronominin zirvesi Michelin Rehberi

Bugün kardeşi Édouard Michelin ile birlikte 1888 yılında Michelin lastik şirketini kuran ve ilk kez yayımlandığı 1900 yılından beri gastronomi dünyasını şekillendiren Michelin Rehberi'yle anılan André Michelin'in ölümünün 91. yılı. Michelin Kardeşler'in en akıllıca pazarlama stratejilerinden biriydi, Michelin Rehberleri...

Okunma Süresi: 2 dk

Gerçekten de bu rehberler, yerel lezzetleri ve zengin şarap menüleriyle öne çıkan restoranlarda yemek isteyen insanları daha fazla seyahat etmeye ve daha uzun yolculuklara çıkmaya teşvik etti; tabii böylece lastiğe olan ihtiyaç da arttı. 35 bin kopya olarak basılan ilk Michelin Rehberi'nde harita üzerinde otomobil tamircileri, benzin istasyonları, güzergah üzerinde kalınabilecek otellerle birlikte nasıl lastik değiştirilebileceği, bakım ve onarım yapılabileceğiyle ilgili talimatlar da yer alıyordu. Henüz yalnızca birkaç yüz otomobilin olduğu Fransa'da rehber, otomobil seyahatine olan talebi artırmak amacıyla ücretsiz dağıtılmıştı. 

1914'te 1. Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle rehberin basımına kısa bir süreliğine ara verilse de çok geçmeden işler yeniden rayına oturdu. Michelin Kardeşler, 1920'de reklamları kaldırmaya, kılavuzun kalitesini yükseltmeye ve bunun için rehberi ücretli yapmaya karar verdiler. Yıldız sistemi de ilk kez 1926'da Fransa'daki en iyi işletmeler için kullanılmaya başlandı. 1931'de derecelendirme sistemi, kimlikleri gizli tutulan anonim yorumcuların değerlendirmelerine dayanan (ve bugün de sürdürülen) üç yıldızlı modele geçti. Bu sistemde 1 yıldız dahi şefler ve restoranları için azımsanamayacak bir başarıydı. 1 yıldız alan restoranlar, kategorisinde en iyileri, 2 yıldız rotanızı değiştirmeye değecek mükemmel bir restoranı, 3 yıldız ise sırf orada yemek için özel bir yolculuk planlamaya layık olağanüstü bir mutfağı temsil ediyordu.

2. Dünya Savaşı rehber yine kısa bir süre ara verdikten sonra 1939'un sonlarında yeniden başladı. Ancak, bu süre zarfında gıda kıtlığı nedeniyle Avrupa restoranlarındaki kalite düşmüş; Michelin de 2 yıldız sistemine geçmişti. 1955'te ise Bib Gourmand ile makul fiyata kaliteli yemeklere ulaşılabilecek yeni bir derecelendirmeye geçilmişti. 2021'de dünya çapında Michelin Yıldızlı restoranların sayısı 3.188'e ulaştı. Japonya, 725 restoranla listenin başında yer alırken, onu 632 restoranla Fransa ve 367 restoran ile İtalya takip ediyor. Türkiye'de ise henüz yıldızlı bir restoran yok.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *