Göz çizdirme, lazerli göz tedavisi uygulamalarının daha çok halk arasında kullanılan tanımıdır. Lazer cerrahisi ile gerçekleştirilen göz operasyonları; hipermetrop, miyop, astigmat gibi kırma kusurlarını içerir. Bunlara ek olarak bazı kornea bozuklukları da yine lazer tedavisi uygulamalarıyla tedavi edilmektedir. Lazer göz ameliyatının ardından görme bozukluğu sorunuyla karşı karşıya kalan kişiler bu kırma kusurunu gidermek amacıyla kullandıkları lens ve gözlüklerden tamamen kurutulur. Dolayısıyla göz çizdirme uygulaması, temel olarak kırma kusuru sorunlarıyla karşı karşıya kalan kişilerin kalıcı olarak görme bozukluklarının giderilmesine anlamına gelir. Günümüzde oldukça farklı biçimlerde gerçekleştirilen göz çizdirme operasyonları, cerrahi bir müdahaledir. Dolayısıyla göz sağlığı alanında uzman bir cerrah bu operasyonlarda görev alır.
Göz Çizdirme Nedir?
Göz çizdirme ya da bir diğer adıyla lazer göz ameliyatı, farklı türlerden kırma kusuru yaşayan ya da bazı kornea sorunlarıyla karşı karşıya kalan kişilere uygulanan bir cerrahi operasyondur. Operasyon kapsamında kullanılan ekipmanlar, ameliyat sürecine doğrudan etki eder. Dolayısıyla farklı kliniklerde lazer göz operasyonlarının farklı uygulamalarla gerçekleştirilmesi olasıdır.
Görme ya da kırma kusuru ile karşı karşıya olan kişiler, bu problemin boyutu ne olursa olsun yaşamlarında ekstra bir araca bağlıdır. Gözlük ve kontakt lens olarak ifade edilebilecek bu araçlar, kırma kusuru yaşayan kişinin görme konusunda yaşadığı sorunları gidermeyi hedefler. Bununla birlikte kontakt lens ve gözlük kalıcı bir tedavi yöntemi değildir. Göz çizdirme operasyonu, kalıcı olarak kırma kusurlarının giderilmesini hedefler.
Göz Çizdirme Ameliyatı Yöntemleri
Göz çizdirme ameliyatı, günümüzde farklı yöntemlerle uygulanmaktadır. Bu yöntemler göz sağlığı kliniğinden kliniğine farklılık gösterdiği gibi doktorun tercih edeceği yönteme ve yöntemin hastaya uygunluğuna göre de değişkenlik gösterebilir. Lazer göz cerrahisinde uzunca bir süredir uygulanan bazı temel yöntemler bulunmuyor.
Bu yöntemlerin yanı sıra yeni geliştirilen ekipmanlar aracılığıyla da çok daha etkili ve verimli göz ameliyatı gerçekleştirmek mümkün hale gelmektedir. Göz çizdirme ameliyatı yöntemleri genel hatlarıyla şu şekilde ifade edilebilir:
-
Lasık
-
Intralese Lasık
-
No Tauch Lazer
Bu uygulamalar klinikten kliniğe farklılık gösterebilmekle birlikte çoğunlukla bu başlıklar altında kategorize edilir. Göz çizdirme fiyatları, tercih edilecek yönteme göre farklılık göstermektedir.
Göz Çizdirme Ameliyatı İçin Kimler Uygundur?
Göz çizdirme ameliyatı, kırma kusuru sorunlarıyla karşı karşıya kalan hemen herkese uygulanabilir niteliktedir. Bununla birlikte diyabet hastaları, gebeler, loğusa dönemindeki anneler ve göz tansiyonu sorunu yaşayanlar göz lazer operasyonlarına uygun olmayan kişilerdir. Göz lazer operasyonlarına uygun olanlar genel hatlarıyla şu şekilde sıralanabilir:
-
18 yaşından büyük olanlar,
-
Korneada gelişen farklı boyut ve niteliklerde leke sorunuyla karşı karşıya olanlar,
-
Kornea kalınlığı operasyonları için uygun olanlar,
-
Retina yırtığı sorunu yaşayanlar,
-
Astigmat, miyop ve hipermetrop gibi kırma kusuru olanlar
Göz çizdirme operasyonu için uygundur. Ayrıca daha önce katarakt ameliyatı geçirmiş kimseler de yine göz lazer operasyonlarına katılım sağlayabilir.
Göz Çizdirme Fiyatları
Göz çizdirme fiyatları, tercih edilecek yönteme göre farklılık gösterir. Bununla birlikte göz ameliyatı kapsamında tercih edilecek yöntem mutlaka uzman göz doktorunun önerileri ile belirlenmelidir. Bazı durumlarda göz kuruluğu gibi basit sorunlar bile bazı temel göz lazer ameliyatı uygulamalarına katılım adına engel teşkil edebilir.
Dolayısıyla lazer göz operasyonları, tamamen uzman bir göz doktorunun yönlendirmesi ile gerçekleştirilmelidir. Ayrıca göz çizdirme fiyatları konusunda bir diğer belirleyici ise operasyonun gerçekleştirileceği kliniktir. Kliniğin sahip olduğu teknolojik yeterlilik, sunduğu hizmet kalitesi ve bünyesinde bulunan göz cerrahlarının deneyimi fiyatları önemli ölçüde etkiler.