İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Güldürürken öldüren tehlike: Gülme Gazı

Güldürürken öldüren tehlike: Gülme Gazı

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, dünyada giderek popülaritesini artıran “Gülme Gazı” olarak da bilinen nitröz oksit (N2O)’nın insan sağlığı ve çevreye verdiği ölümcül zararlar nedeniyle bazı ülkeleri önlem almaya yönelttiğini söyledi. Gazın eğlence amaçlı kullanımının kamu düzenini bozması diğer suçlara zemin oluşturması gibi gerekçelerle Hollanda ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde yasaklanmaya başladığına ifade eden Hancı, “Nitröz oksit gazı üretimi, ticareti, ithalatı denetim altına alınmalıdır” dedi.

Muhalif- Ankara

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İ. Hamit Hancı, Türkiye’de tıbbi anestezi ve mutfaklarda krema sifonlarında yasal olarak kullanılan “Gülme Gazı” olarak da bilinen nitröz oksit (N2O)’nın, eğlence amaçlı kullanımının kamu düzenini bozması diğer suçlara zemin oluşturması gibi birçok gerekçelerle Hollanda ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde yasaklanmaya başladığına ifade eden Hancı, “Nitröz oksit gazı üretimi, ticareti, ithalatı denetim altına alınmalıdır” dedi. Hancı, Nitröz oksit tüplerinin tıbbi kullanım dışı satışı kayıt ve denetim altına alınmasını, bu alanda kamu ve özel tüm ilgililerde farkındalık oluşturulmasını ve Valiliklerce kamu düzeni kapsamında gerekli tedbirlerin alınmasına dönük önerilerde bulundu. Hancı’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de gülme gazının diğer uyuşturucular gibi fizyolojik bağımlılık yapmasa da psikolojik bağımlılık yapma ihtimali yüksek. Sık kullanımının vücuttaki B12 vitaminini etkisiz hale getirerek insanları felç edebileceği tehlikesi taşıyor. Buna rağmen, alkol ve sigara gibi hiçbir uyarı olmadan serbestçe satılmaya devam edilmesi  manidar.

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. İ. Hamit Hancı ve Adli Bilimciler Derneği Yöneylem Komisyonu Başkanı Av.Dr. Alp Aslan’ın açıklamaları şöyle:

GÜLDÜRÜRKEN ÖLDÜREN TEHLİKE

“Gülme gazı” olarak da bilinen nitröz oksit (N2O) aslında ülkemizde tıbbi anestezide ve mutfaklarımızda krema sifonlarında yasal olarak kullanılan bir gaz olmakla beraber dünyada bu gazın eğlence aracı olarak popülaritesinin artığı gözlenmektedir. Gelişmiş ülkelerin sokaklarında gençlerin ellerinde balonlara bağlı küçük gaz tüpleri taşıdıkları gittikçe daha sıklıkla görülmektedir Solunum yoluyla kullananlarda kısa süreli coşku ve rahatlama yaratan ve rahatça ve ucuza ulaşılabilen nitröz oksiti bulundurmak halen yasal olmakla beraber Hollanda ve Birleşik Krallık gibi bazı ülkelerde gazın eğlence amaçlı kullanımı kamu düzenini bozması diğer suçlara zemin oluşturması, kazalara neden olması vb. nedenler ile yasaklanmaya başlanmış durumdadır.

Ülkemizde gülme gazının diğer uyuşturucular gibi fizyolojik bağımlılık yapmasa da psikolojik bağımlılık yapma ihtimalinin yüksek olması, sık kullanımının vücuttaki B12 vitaminini etkisiz hale getirerek insanları felç edebileceği tehlikesi ortada iken alkol ve sigara gibi hiçbir uyarı olmadan serbestçe satılmaya devam edilmesi manidardır.

“Gülme gazı” olarak da bilinen nitröz oksit gazının çevreye verdiği ölümcül zarar da göz ardı edilmeyecek derecede büyüktür.  Sera gazları içinde %10 ile nitröz oksit yer almakla beraber, karbondioksitten 300 kat daha fazla ısınma etkisi olması ve atmosferde 114 yıldan fazla kalarak ozon tabakasına zarar vermesi de ironiktir bir durumdur.

Bu tehlikenin farkında olarak:

1.Nitröz oksit gazı üretimi, ticareti, ithalatı denetim altına alınmalıdır.

2.Nitröz oksit tüplerinin tıbbi kullanım dışı satışı kayıt ve denetim altına alınmalıdır.

3.Bu alanda kamu ve özel tüm ilgililerde farkındalık oluşturulmalıdır.

4.Valiliklerce kamu düzeni kapsamında gerekli tedbirler alınmalıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *