Mate çayı, Güney Amerika'da Arjantin başta olmak olmak üzere Paraguay, Bolivya, Uruguay ve Brezilya gibi ülkelerin sıklıkla ve geleneksel olarak sıcak tükettiği bir içecektir. Acımsı bir tadı vardır. Mate bitkisinin yeşil yaprakları toplanır, kurutulur ve tıpkı siyah çay gibi kavrulur. İçmeden önce kavrulan bu yapraklar 70 ila 85 °C sıcak suda demlenir. Özel bir kupayla ve bombilla adı verilen pipet ile servis edilir.
Mate Çayı neye İyi Gelir?
Mate çayının pek çok duruma iyi geldiğini belirtmek önemlidir. Bu durumları sıralamak okurlara fayda sağlayacaktır. Mate çayının iyi geldiği alanlar;
- Sinüsleri açma konusunda etkilidir.
- Depresyonu önler, var olan depresyonu iyileştirir.
- Zayıflama ve yağ yakma konusunda yardımcıdır.
- Rahatlatan etkisi sayesinde kaygıyı azaltır.
- Sindirim sistemi açısından olumlu etkilere sahiptir.
- İdrar söktürücü özelliği ile yağ yakmaktadır.
- Metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur.
- Vücuda enerji verir ve canlılık katar.
- İltihabın oluşmasını engeller.
- Ödemi atmada ve şişliklerin giderilmesi konusunda oldukça etkilidir.
- Zihni açan mate çayı, konsantrasyon ve motivasyonu sağlar.
- Kalbin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur ve daha iyi çalışmasını destekler.
- Alerjilerin hafifletilmesi adına kullanılır.
- Şişlikleri giderir.
Mate Çayının zararları
Çayın aşırı tüketilmesiyle birlikte zararları görülebilir. Tansiyon, kalp çarpıntısı sebebi ile mate çayının fazla tüketilmemesi gerekir.