Battaniyeler, yorganlar ve diğer kışlıklar deseniz, birçoğumuz daha geçtiğimiz hafta sonu onları kullanıma açtı.
Hakkını yemiş olmayalım tabii, güneş hala iyiden iyiye terk etmedi bizi, arada bir de olsa yüzünü gösterdi, içimizi elinden geldiğince ısıttı. Tabii bu değişen hava şartları birçoğumuzda kendini burun akıntısı, öksürük ve hapşırık olarak gösterdi, o kısmına hiç girmiyoruz bile.
Sözün kısası, dört bir yanımızı grip, nezle, soğuk algınlığı sarmışken, sabah uyandığımızda boğazımızda kaşıntı, burnumuzda tıkanıklık varken, gün boyu ara ara da olsa hapşırıp öksürüp endişelenmeye başlamışken doğal malzemelerden destek alalım.
Bu yıl, sonbahar-kış sezonunu ağzımızın tadıyla atlatalım!
Hastalanmadan önce tedbir almak şart: Zerdeçal suyu
Son yıllarda değeri daha bir anlaşılır hale gelen yılların zerdeçalı, antiviral, antioksidan ve antienflamatuvar özellikler göstermesi sayesinde vücudumuzu hastalığa neden olan yabancı maddelerden koruyor. Virüslere, bakterilere geçit vermemesi nedeniyle bağışıklık sistemimizin en yakın dostlarından biri sayılıyor.
Henüz hasta olmadıysanız, evde kolayca hazırlayabileceğiniz zerdeçal suyuyla bünyenizi hastalıklara karşı daha güçlü bir hale getirebileceğiniz gibi, hastalığa çoktan kapıldıysanız da ondan destek alarak daha hızlı ve vermli bir iyileşme süreci geçirebilirsiniz.
Malzemeler:
1 su bardağı su
1 çay kaşığı toz zerdeçal ya da birkaç dilim taze zerdeçal
1 tutam karabiber
Yapılışı:
1 su bardağı kadar suyu kaynatın ve ılımaya bırakın. Su ılıdıktan sonra içine toz ya da taze zerdeçalı ve bir tutam karabiberi ekleyin. Eğer taze zerdeçal kullandıysanız bir süre demlenmesini bekleyip taneleri içinden çıkarın. Eğer toz zerdeçal kullandıysanız bir kaşıkla güzelce karıştırıp ılıkken afiyetle için. İşte bu kadar!
Öksürük geldiyse bir kere: Öksürüğü yok eden üç malzemeli karışım
Malzemeler:
• 2 adet orta boy muz
• 2 yemek kaşığı bal
• 400 ml ılık su
Yapılışı:
• Muzları soyun ve ardından cam bir kasenin içine alıp püre haline getirin. Püre haline getirmek için tahta ya da plastik bir çatal/kaşık kullanın. Çünkü her zaman kullandığımız metal çatal ya da kaşıklar muzun hızlıca kararmasına ve sağlığa zararlı etkilerde bulunmasına neden olabilir.
• Ardından kaynattığınız suyu muz püresinin üzerine ilave edin ve yaklaşık yarım saat kadar bekletin.
• Yarım saatin ardından karışımınız iyice soğumaya başlayınca içine 2 yemek kaşığı balı ilave edin. Ancak dikkat, karışımın soğuduğundan emin olmadan balı ilave etmeyin, kaynar suyun içine bal koyarsanız kendiniz için faydalı değil, aksine çokça zararlı bir şey yapmış olursunuz.
• Balı da ekledikten sonra, son bir kez malzemeler birbiriyle iyice karışana kadar tahta kaşıkla karıştırın ve öksürüğe karşı doğal formülünüz hazır!
Nasıl kullanılır: Karışımınızı hazırladıktan sonra günde 4 kez, eşit miktarlarda olacak şekilde tüketin. Bu karışımı 5 gün boyunca düzenli olarak uygulayın. Öksürüğünüzün kesileceğini göreceksiniz.
Unutmadan, vermiş olduğumuz tarif sadece 1 günlük, yani 4 kullanımlıktır. Bu nedenle her gün yeniden taze taze karışımı yapmalısınız.
Küçük bir öneri: Eğer karışımın daha etkili olmasını istiyorsanız tüketmeden önce içine bir miktar karabiber de karıştırabilirsiniz. Çünkü annelerimiz yanılıyor olamaz. :)
E peki ya balgam: Balgam söktürücü karışım
Öksürüğünüz öyle uzun uzadıya sürüyorsa balgamın nasıl can sıkıcı bir şey olduğunu biliyorsunuzdur. Eğer muzlu karışımdan beklediğinizi bulamazsanız ya da onu hiç denemek istemezseniz hem sonu gelmeyen öksürüğünüzü yok edecek hem de boğazınıza yapışıp kalan o balgamı sökecek doğal bir tarifimiz daha var.
Kendisi, içindeki hatmi kökü, keten tohumu, adaçayı, limon ve bal sayesinde 10 aktar gücünde desek yanlış olmaz sanıyoruz.
Malzemeler:
1 yemek kaşığı keten tohumu
1 yemek kaşığı hatmi kökü
1 yemek kaşığı adaçayı
1 limon
250 mililitre su (1 su bardağı kadar)
250 gram esmer şeker ya da 4-5 yemek kaşığı bal (artırıp azaltabilirsiniz)
Nasıl Yapılır?
Eğer esmer şeker kullanacaksanız, şeker ve suyu bir tencereye aktarın ve şeker tamamen eriyene kadar karışımı ara ara karıştırarak kaynatın. Bu sırada limonu da yıkayıp temizledikten sonra ince ince dilimleyin. Şeker tamamen eriyince karışıma diğer tüm malzemeleri ilave edin ve 1-2 dakika kadar karıştırarak bu şekilde kaynamasını sağladıktan sonra karışımı ocaktan alın. Kenara ayırdığınız tencerenin içindeki karışımı demlenmek üzere 15 dakika bekletin. Son olarak karışımı içindeki parçalardan ayırmak için süzün ve elde ettiğiniz sıvı kısmı cam bir şişeye ya da kavanoza aktarın. Önce oda sıcaklığında soğutup ardından buzdolabına kaldırarak muhafaza edebilirsiniz.
Eğer bal kullanacaksanız, sadece suyu bir tencereye aktarıp kaynatın, bu sırada yine limonu ince ince dilimleyin. Bal hariç diğer tüm malzemeleri kaynayan suya ekleyip karıştırın ve yine 1-2 dakika bu şekilde karışımı kaynatın. Ardından tencereyi ocaktan alıp 15 dakika demlenmesini sağlayın. Sonrasında süzüp ayırdığınız sıvı karışımı bir süre daha soğumaya bırakın. Ilıyan karışıma balı ilave edip güzelce karıştırın. Cam bir şişe ya da kavanozun içinde önce oda sıcaklığında ardından buzdolabında saklayın. İşte bu kadar!
Alternatif arayanlara: Kış hastalıklarının kökünü kurutan karışım
Dedik ya, bu yıl sonbahar-kış sezonunu ağız tadıyla geçirmeye kararlıyız. Bunun için bir parça damak tadımızdan ödün vermeye de razıyız. Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi vücudu güçsüz, yorgun, bitkin düşüren bu hastalıklara her türlü doğal çare arayışımıza tüm hızımızla devam ederken rastladık bu karışıma.
İçinde tadıyla bir parça üzecek olsa da şifasıyla bağışıklık sistemimize destek olacak soğan var. Soğan, içinde B ve C vitaminlerini; kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri barındıran pek zengin bir sebze. Bu zenginliği sayesinde de güçlü bir antienflamatuvar özelliği bulunuyor. Bu özellik ne işe yarıyor derseniz, vücudun herhangi bir yerinde oluşan iltihaplı hastalıkların daha hızlı iyileşmesine destek oluyor.
Soğanın bu zenginliğine bir de antibakteriyel ve antioksidan özellikler gösteren bal ile C vitaminden aldığı güçle vücudun direncini artıran limon eklenince değmeyin keyfinize.
Malzemeler:
• 1 büyük boy ya da 2 orta boy soğan
• 1 limonun suyu
• 3 yemek kaşığı bal (isteğe göre artırılabilir)
• Yaklaşık 3 su bardağı su
Yapılışı:
• Soğanı bir güzel doğrayın ve tencereye alın. Ardından üzerine 3 su bardağı su ilave edin ve ocağın altını açın.
• Tenceredeki soğanlı su kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık bir 5-10 dakika kadar kaynamaya devam etmesini bekleyin ve ardından ocağın altını kapatın.
• Soğanlı su karışımınız iyice ılıdıktan sonra içine bal ve limon suyunu ekleyin. karışımız hazır oldu bile!
Nasıl kullanılır: Bu karışımı dilerseniz süzgeçten geçirip soğan tanelerini karışımdan ayırdıktan sonra bir içecek gibi tüketebilir, dilerseniz soğan tanelerini de içinde bırakarak değerlendirebilirsiniz. Günde 3 kez, çok aç ya da tok olmadığınız zamanlarda afiyetle tüketebilirsiniz. Yaklaşık 2-3 gün içinde öksürüğünüzün kesildiğini, grip ve nezle gibi soğuk algınlığı kaynaklı sorunların vücudunuzu terk ettiğini göreceksiniz.
Şifa niyetine: Mürver şurubu
Başrolünde mürver çiçeği adlı pek sihirli bir malzemenin yer aldığı bu şurup, ev yapımı bir hastalık savar desek yeri. Zira mürver çiçeği, içindeki A, B ve C vitaminiyle vücudumuzun hastalıklara olan direncini güçlendirmeye kararlı. Balgam söktürücü özelliği bir yana, göğsü yumuşatması, ateşin düşmesine yardımcı olması ve terleme sağlayarak vücuttan toksinlerin uzaklaşmasına destek vermesi de göz ardı edilecek gibi etkiler değil.
Malzemeler:
3 kahve fincanı siyah kurutulmuş mürver
4 bardak su
2 kaşık zencefil kökü
1 tatlı kaşığı toz tarçın
Yarım tatlı kaşığı karanfil tozu
1 çay bardağı bal
Yapılışı:
Orta boyutta bir tencerenin içine mürver, su, karanfil ve tarçını eklemekle başlayın.
Karışım bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak tencerenin kapağını açın.
Bu şekilde suyun buharlaşarak yarıya kadar inmesini bekleyin.
45 dakika kaynattıktan sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın.
Ilıdıktan sonra karışımı süzün ve balı ekleyerek iyice karıştırın.
Ardından karışımı kavanozlara doldurarak çok sıcak olmayan bir ortamda saklayın.
Nasıl kullanılır?
Şuruptan haftada 2 ya da 3 kez birer kaşık almalı ve ardından bir bardak ılık su içmelisiniz. Mürver şurubunu yetişkinler bir çorba kaşığı, çocuklar ise bir tatlı kaşığı olarak tüketmeli.