İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5808 %0.38
36,5853 %-0.1
3.714.194 %5.122
3.101,22 0,25
Ara
Muhalif. YAŞAM Hızır Orucu nedir, nasıl ve neden tutulur?

Hızır Orucu nedir, nasıl ve neden tutulur?

İslam dini için mübarek kabul edilen üç aylar dönemi başladı. Recep, Şaban ve Ramazan ayından oluşan üç aylarda ibadet etmek ve Allah'a dua etmek isteyen Müslümanların gündeminde üç aylar ibadetleri var. Recep ayının başlamasıyla birlikte en çok araştırılan konulardan biri de hızır orucu oldu. Hızır Orucu nedir, nasıl ve neden tutulur?


Üç aylarla birlikte gündeme gelen ibadetlerden biri de oruç ibadeti. Oruç ibadeti Ramazan ayıyla özdeşleşmiş olsa da Recep ayında ve Şaban ayında da oruç tutulur. Recep ayında tutulan oruçlardan biri de Hızır orucudur. İlk defa Hızır aleyhisselamın tuttuğuna inanılan Hızır orucu Hızır aleyhisselamın yardımına nail olmak umuduyla tutuluyor. İşte Hızır orucunun tutulacağı tarihler ve Hızır otucu hakkında merak edilenler...

HIZIR ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Hızır Orucu yöresel farklılıklara göre 3, 5 ve 7 gün peş peşe Ocak ayının sonu ve Şubat ayının ortasına kadar geçen sürede tutulur. Oruç 3 gün , 5 gün veya 7 gün olsun fark etmeksizin son günü kesinlikle perşembe gününe denk getirilir. Gün doğumunda niyet edilen oruç gün batımında açılır. Oruç sırasında yenilip içilmez, cinsi münasebetlerden ise uzak durulur.     
 

HER AKŞAM CEM İBADETİ YAPILIR

Orucun en yaygın tutulduğu tarih ise Şubat ayının ikinci haftasının salı çarşamba ve perşembe günlerinde 3  gün şeklinde tutulmasıdır. Oruç sırasında yenilip içimez, cinsi münasebetlerden uzak durulur. Oruç açıldıktan sonra ise Muharrem orucundaki gibi herhangi bir yeme içme kısıtlaması bulunmamaktadır.

Orucun tutulduğu üç gün de akşamları Cem ibadeti yapılır. Orucun bittiği Cuma günü ise kurbanlar kesilip lokmalar dağıtılır.

2022 HIZIR ORUCU TARİHİ

Yaygın uygulamaya göre bu yıl yani  2022 Hızır Orucu 8 Şubat Salı günü başlayacaktır. 8, 9 ve 10 Şubat günlerinde tutulacak olan Hızır Oruçlarının ardından 10 Şubat Cuma günü kurbanlar kesilip lokmalar dağıtılacaktır.
 

KAVUT İNANCI 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ab-ı hayat suyunu içtikten sonra Hızır'ın yediği kudret helvasıyla özdeştirilen kavut, Hızır Orucu'nun vazgeçilmez gelenekleri arasında yer almaktadır. Geleneğe göre kavut, Hızır Orucunun son tutulduğu gün yani Perşembe günü unu öğütülüp temiz bir kaba konur. Üzeri de örtüyle örtülür. Sabah kalkıldığında unun üzerinde el veya at nalı izi görülürse o eve Hızır'ın uğradığına ve hane halkının muratlarına ulaşacağına inanılır. Bu şekilde kavut ununda Hızır'ın izini görenler şükür için imkanları doğrultusunda kurban keser lokma dağıtırlar. Öte yandan kabut ununda iz olsun olmasın Cuma günü hanelere bereket getirmesi dileklerin yerine gelmesi ümidiyle kavut pişirilip çevreye dağıtılır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *