Özellikle kış aylarında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte yakıt tüketimi de artış gösteriyor. Ancak alınabilecek bazı basit önlemler kış aylarında artan yakıt tüketimini az da olsa düşürmeye ve bütçelerde oluşan masraf yükünü hafifletmeye yardımcı oluyor. Kış aylarında artan yakıt tüketimine dair alınabilecek ve bütçelere katkı sunacak öneriler.
Aracın kış bakımını zamanında yaptırmak
Yakıt tasarrufu özelinde ilk ve belki de en önemli etken, aracın önemli parçalarının doğru çalışıyor olmasıdır. Motor yağı, hava filtresi ve buji gibi araçta bulunan bazı parçalar yakıt tüketimini doğrudan etkilemektedir. Bu kritik nedenler dolayısıyla aracın hem yazın hem de kışın bakımı ihmal edilmemelidir.
Mümkünse kapalı garaja park etmek
Kış aylarında eğer imkan varsa aracı kapalı garaja park etmek yakıt tüketimi açısından fayda sağlamaktadır. Bu durum aracın sıcaklığının muhafaza edilmesini, motor yağının sıvı kalmasını ve motorun daha hızlı ısınmasını sağlamaktadır.
Lastikleri kontrol etmek
Araç lastikleri yeteri kadar hava basıncı ile şişirilmiş olmalıdır. Yeterli basınca sahip olmayan lastiklerin hareket etmesi, özellikle kış döneminde aracın daha fazla efor sarf etmesine neden olacak ve yakıt harcayacaktır. Araç lastiklerinin üretici firmanın belirlediği ölçülerde şişirilmesinin önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağladığı unutulmamalıdır.
Ani fren yapmamak
Araç seyir halindeyken bir anda hızlanmak, motorun yakıt deposundan daha fazla yakıt almaya çalışmasına neden olmaktadır. Ayrıca ani fren ve manevralar da yakıtın daha hızlı tükenmesine sebep olur. Bunun önüne geçmek için vites geçişleri yumuşak tutulmalı ve araç yavaş yavaş hızlandırılmalıdır.
Klimayı çalıştırma zamanına dikkat etmek
Kış aylarında araç klimasını araca biner binmez çalıştırmak, daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır. Çünkü klimanın istenilen seviyede sıcaklık verebilmesi için motor sıcaklığının sağlanmış olması gerekir. Dolayısıyla klima, motor iyice ısındıktan sonra açılmalıdır.