İstanbul
Açık
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7759 %-0.06
37,4026 %0.25
105.608,88 %3.741
3.213,97 1,37
Ara
Muhalif. YAŞAM Kışın içinizi ısıtacak içecek önerileri

Kışın içinizi ısıtacak içecek önerileri

“Kışın geldiğini pek anlamadık” derken soğuklar iyiden iyiye bastırdı. Yılın bu döneminin belki de en güzel yanı leziz içecekleri.

Okunma Süresi: 4 dk

HER DERDE DEVA, BİTKİ ÇAYLARI


Önce ıhlamurdan başlayalım… Ihlamur kaynatırken içine yarım çubuk tarçın, birkaç adet karanfil, küçük bir parça zencefil, bir parça kalınca kesilmiş elma kabuğu koyalım, hepsini birden kaynatalım. Akşamları yemekten sonra bu çaydan içelim. Ihlamur kaynatmak için illa ki hasta olmak gerekmiyor. Ihlamur stresi azaltıp rahatlamanızı da sağlar.

 Yeşil çay, rezene, papatya, hatmi çiçeği çaylarını da deneyebilirsiniz. Sadece bir aktara uğrayıp örneğin 100’er gram alsanız, uzun bir zaman idare edecektir.

Yeşil çay güçlü bir antioksidan. Bağışıklık sistemini destekler, kan şekerini dengeler, kolesterol seviyesini düşürür, fazla ödemin atılmasına yardım eder.

Rezene, papatya çayı akşam içildiğinde rahatlatan, uykuyu düzenleyen çaylardır.

Sabahları ise ada çayı içebilirsiniz. Evden çıkmadan içeceğiniz bir bardak adaçayı hem midenizi rahatlatacak hem de enerji verecektir. Vücudumuzda var olan zararlı toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Karaciğeri temizler ve safra kesesinin çalışmasını sağlar.

Bu çayların ortak özelliği hazırlamasının kolay olmasıdır. Ailecek içeceğinizi varsayarak ölçü veriyorum. Orta boy bir demliğe bir buçuk çorba kaşığı koyup, üzerine kaynar su dökün, beş dakika bekleyince içmeye hazır olurlar. Çay süzgeciyle süzüp bardağa aldığınız çayı ister, sade ister şekerle veya balla tatlandırabilirsiniz.

Bitki çayları günde bir iki bardak içilen çaylardır. Meyve çayları ise daha fazla tüketilebilir.

AĞZIMIZIN TADI, MEYVE ÇAYLARI

Meyve çaylarına gelince… Yazın soğuk, kışın sıcak olarak tüketilebilirler. Aslında meyve çayları eskiden yaptığımız komposto ve hoşafların sıcak tüketilenidir. (Kompostoda taze meyveler, hoşafta kurutulmuş meyveler kullanılır.)

Kış mevsiminde olduğumuza göre kışın bulunan meyvelerden çaylarımızı hazırlayalım.

Örneğin elma çayı… Kabukları soyulup ince dilimlenmiş bir adet elma, yarım litre su, bir çubuk tarçın, üç dört adet karanfil, iki yemek kaşığı şekeri elmalar yumuşayana kadar kaynatalım. Suyunu süzüp içebileceğimiz gibi, elmalarından da koyabilirsiniz.

Portakal çayı… Bir portakal (varsa kan portakalı) ve bir mandalinanın kabuklarını soyup bir litre suyun içine doğrayalım. Bir çay bardağı şeker ve bir kaşık hatmi çiçeği ilave edelim. Meyveler yumuşayana kadar kaynatalım. Meyveleri süzüp bardaklara koyduğunuzda bir iki damla da limon sıkarsak daha sağlıklı bir içecek elde edebilirsiniz.

Greyfurt çayı… Üç adet greyfurtun suyunu sıkalım. Bir bardak su, yarım çay bardağı şeker ve kabukları soyulup küçük parçalara bölünmüş bir adet kivi (kivi koymasanız da olur), iki üç adet karanfil koyup kaynatalım. Meyveler yumuşayınca çayımız hazır demektir.

Kuru meyve çayı… Beş altı tane kuru kayısıyı küçük parçalara bölelim. İki kaşık yaban mersini, bir avuç kuru üzüm, bir litre su, bir çay bardağı şeker, dört adet karanfil, yarım çubuk tarçını içine koyalım. Meyveler pişene kadar kaynatalım. İster taneli, ister süzerek içebilirsiniz.

EN TATLILAR

Tabi ki soğuk kış günlerinde içimizi ısıtacak olanlar sadece bitki ve meyve çayları değil. Çok çeşitli sıcak içecekler var ama bu yazıda yapımı çabuk, büyük küçük herkesin seveceği, malzemesine ulaşımı kolay ve uygun olan içecekleri yazdım.

Kahve, sıcak çikolata, sıcak kakao ya da salep içilmez mi yoksa?

Türk kahvesi hepimizin evinde pişer zaten. O yüzden tarife gerek yok. Sıcak kakao, salep ve sıcak çikolatanın tarifini vereceğim şimdi.

Sıcak Kakao… İki bardak süte, yarım çay bardağı şeker, üç yemek kaşığı kakao koyup, kaynayıp süt kabarana kadar karıştıralım. Kakao sütle iyice karışmalı. Süt kabarınca bardaklara bölüştürelim. Köpüklü sıcak kakao olmuş olur.

Aynı şekilde iki bardak sütün içine bir yemek kaşığı şeker, kırıp bölerek yarım tablet çikolata koyalım. Çikolata eriyip süt kaynayınca bardaklara bölüştürelim.

Salep yapmak için toz salep almamız gerekir. Bir tatlı kaşığı toz salep, bir çay bardağı sütte açılır. (Nişasta açılır gibi) Yarım kilo süte, bir iki çorba kaşığı şeker (şeker miktarını tercihinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz) ilave ederek ısıtalım. Kaynamadan önce ısınan süte, sütte açtığımız salebi azar azar dökerek çırpıcı yardımıyla karıştıralım. Salep topaklanmasın. Bir taşım kaynattıktan sonra bardaklara döküp üstüne tarçın serpelim.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *