İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. YAŞAM Köpek balığı ne yer? İnsan eti yer mi? Köpek balıkları nerede yaşar?

Köpek balığı ne yer? İnsan eti yer mi? Köpek balıkları nerede yaşar?

Marmaris'te köpek balıklarının sahile yaklaşması ile birçok bilgi merak edilir hale geldi. Gerçekleşen olayda sahile gelen köpek balığı vatandaşlar tarafından bir sopa ile kovalanmıştı. Peki, Köpek balığı ne yer? İnsan eti yer mi? Köpek balıkları nerede yaşar?

Okunma Süresi: 3 dk

Köpek balıklarını filmlerden, eserlerden korkutucu bir karakter olarak biliriz. Karşı karşıya geldiğimizde hayatta kalma şansımızın oldukça düşük olduğuna inanırız. Peki gerçekten öyle mi? Köpek balıkları insan yer mi, ya da direkt saldırır mı? Bu bağlamda, Köpek balığı ne yer? İnsan eti yer mi? Köpek balıkları nerede yaşar?

Köpek balığı ne yer?

Köpek balıklarının birçok türü, bilindiği üzere çok büyük bir cüsseye sahiptirler ve beslenmeleri oldukça zorlayıcıdır. Bu nedenle sürekli bir beslenme çabası ve yemek arayışı içerisinde bulunurlar. Köpek balıklarının en büyüğü olan balina köpekbalığı (Rhincodontypus), köpek balıkları türleri arasında etçil olmayan tek canlıdır. Bu tür dışındakilerin hepsi etçil hayvanlardır.

Köpek balıklarının doğal besinleri arasında büyük balıklar, bazı deniz memelileri, büyük mürekkep balıkları ve diğer köpek balıkları vardır. Evet, yanlış duymadınız, kendi türünden olan canlılarla da beslenme özelliğine sahiptirler. Size de ürkütücü geldi değil mi? Bu canlıların koku alma ve işitme duyuları şaşırtıcı seviyede gelişmiştir. Öyle ki bu canlılar, kan kokusunu tam tamına 3 kilometre uzaklıktan bile alabiliyorlar!  Ve bunun haricinde çok küçük sesleri bile duyabilirler. Bu da onların çok iyi bir avcı olmalarını sağlıyorken, kolay besin bulmaları için de en büyük avantajları oluyor. Onların olduğu bir bölgede yüzüyorsanız kurtulmanızın pek de kolay olmayacağını söylemeliyiz. Bu durumda onların besin lezzetleri arasında siz de yer alabilirsiniz…

Köpek balıklarının görme duyuları pek gelişmemiştir fakat geldikleri yönü tayin edebilmek gibi avantajlı bir özelliğe sahiptirler. Zaten genellikle derinlerde yaşayan canlılar oldukları için görme duyularını da pek fazla kullanmazlar. Çünkü bilindiği üzere güneş ışığı denizin yalnızca ortalama 200 metrelik bir üst yüzeyini aydınlatabilme özelliğine sahip. Denizin yüzeyinden belirli bir derinliğe inildikçe yavaş yavaş aydınlatma kaynağı azalmaya başlar ve deniz karanlıklara gömülür. Bu durum nedeniyle de zaten derinlerde yaşayan avcı köpek balıkları, görme duyularını pek fazla kullanma ihtiyacı hissetmezler. Bu durumda devreye işitme ve koku duyuları girer. Bu iki duyusu öyle gelişmiştir ki, denizlerin karanlık bölgelerinde bile muhteşem bir avcı olabilme özelliklerine sahip olmuşlardır.

Köpek balığı insan eti yer mi?

Gerçekte, birçok çalışma köpek balıklarının insan etinin tadını beğenmediğini göstermiştir çünkü bu hayvanlar için doğal besin zincirinin bir parçası değildir. Ayrıca etobur olmaları onları insanlar için tehlikeli kılmaz. Öte yandan, çok sayıda insana saldırmış ve hatta ölümlerine yol açmış otobur memeliler de vardır.

Köpek balıkları nerede yaşar?

Köpek balıkları en fazla okyanuslarda ve tatlı sularda yaşamaktadırlar. Köpek balıkları ülkemizde yer alan denizlerde de bulunmaktadır. Okyanuslarda yaşayan köpek balıkları genellikle daha büyük olan köpek balıklarıdır. Kısaca özellikleri ise şu şekildedir;

 - Kanında diğer balıklara göre daha fazla üre bulunmaktadır.

 - Tam olarak 360 tane tespit edilmiş köpek balığı türü yer almaktadır.

 - Köpek balığı türleri sekiz takımda incelenmektedir.

- Vahşi ve saldıran deniz canlısıdır.

 - Denizlerde genellikle derinlerde yaşarlar.

 - Diğer küçük balıkları yiyerek beslenirler.

 - Boyları 3 ila 5 metre arasında değişebilir. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *