Hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvanlar adına kurbanlık için standart belli yaşları bulunmaktadır. Bu doğrultuda yaşını doldurmuş olan hayvanlar, eğer gerekli koşullar sağlanmış ise kurbanlık olarak kesilir. Belirli yaşını doldurmamış hayvanlar ise istisnai durumlar dışında kesinlikle kurban edilemez.
Kurbanlık Hayvanlar Kaç Yaşında Kesilir?
Hayvanların türüne bağlı olarak kurbanlık yaş sınırı bulunmaktadır. Bu yaş sınırı koyunlarda 1 yaş olarak ifade edilir. Ancak 6 ayını doldurmuş olan koyunlar, 1 yaş gibi gösterişli bir görüntüye sahip ise istisnai olarak kurban edilebilir. Bu durum sadece koyunlar için istisnai bir unsur olarak öne çıkar.
Kameri yıl esasına göre bakıldığı zaman develer ise mutlaka 5 yaşını geçmiş olması gerekir. Sığır ve manda için ise bu durum 2 yaş olarak ifade edilmektedir. Koyun ile beraber aynı zamanda keçi de yine 1 yaş sınırı üzerinden kurbanlık için ele alınmaktadır. Bunların dışında herhangi bir alt yaş kapsamında hayvanlar kurban edilemez. İstisnai olarak koyun dışarıda bırakıldığı vakit, diğer hayvanlar için mutlaka yaş sınırı beklenir.
Kurbanlık Hayvanın Yaşı Nasıl Anlaşılır?
Eğer doğum tarihi yazılmış ise, hayvanın kurbana düşüp düşmediği bu şekilde anlaşılabilir. Tabii ki bu konudaki küpelendirme beyana dayalı olduğu için, her zaman kesin bir sonuç vermemektedir. Aynı zamanda kurbanlık hayvanların dişlerinin düşüp düşmediği üzerinden de hayvanın yaşını anlamak mümkündür.
Özellikle sığırlar 2 yaşını doldurduğu vakit, 2 ön dişi düşer ve üzerinde yeni diş ve dişler gelir. O yüzden buna bakılmak suretiyle hayvanın kurbanlık hale gelip gelmediği ve yaşını doldurup doldurmadığı da anlaşılabilmektedir. Diğer yandan bakanlıkta kaydı bulunan kurbanlık koyunlar üzerinden de bilgi almak mümkün. Yani küpe sorgulama işlemi, internet üzerinden yapılabilmekte ve buna göre doğru hayvan seçimi gerçekleşmektedir. Böylece dini bayramlarda ya da farklı amaçlar altında kurbanlık koyunlar için doğru yaş sınırı öğrenilebilir.