İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Nar kırma geleneği nedir, nasıl yapılır? Yeni yıla girerken neden nar kırılır?

Nar kırma geleneği nedir, nasıl yapılır? Yeni yıla girerken neden nar kırılır?

Genellikle 21 Aralık’ta gerçekleşen nar kırma geleneği yılbaşından önce veya yılbaşı günü yapılan bir gelenektir. Evin önünde kırılan nar tanelerinin eve bereket getireceğine inanılır. Peki, nar kırma geleneği nasıl ortaya çıktı? Yeni yıla girerken neden nar kırılır?

Kışın ilk günü ve en uzun gece olarak bilinen 21 Aralık günü, Gregoryen Takvimi ile kış gündönümü olarak tanımlanmaktadır.

Yıl sonuna kadar kalan son 10 günü temsil edilen bugün, "nar kırmak" geleneksel olarak yapılmaktadır.

En uzun gecede bolluk ve bereket isteyen insanlar nar kırma geleneğine dair detayları merak ediyor. İşte 21 Aralık nar kırma geleneği nedir, nasıl kırılır, tüm detaylar..

NAR KIRMA GELENEĞİ NEDİR?

Nar kırma geleneğine göre, yere hızla atılan nar ne kadar patlarsa, çok sayıdaki tanelere ne kadar uzak ve geniş bir alana yayılırsa, bolluk, bereket ve doğurganlığın temsil edildiği düşünülmektedir.

Antik Yunan tarihine dayanan nar, Eski Mısır için de oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Eski Mısır zamanında din adamları tarafından nar, kutsal sayılmaktadır ve nar taneleri ise yaşam sembolü olarak görülmüştür. Kış gündönümünün özel bir meyvesi olarak görülen nar, her ülke için farklı farklı anlmalar içerir. Ancak pozitifliği herkes tarafından bilinmektedir.

Hristiyanlık'ta nar, sonsuz hayat ile kıyametin sembolü olarak gösterilirken, Budizm'de hayatın tüm olumlu etkilerinin toplandığı bir öz olarak resmedilen narı evinde tutanlar, inanca göre berekete kavuşur ve kötülüklerden uzaklaşır. İslamiyet'in kutsal kitabı Kur'an-ı Kerim'de de Enam Suresi 99 ile 141. sureleri ve Rahman Suresi 68. ayette olmak üzere nardan üç yerde bahsedilir.

Orta Doğu ve Yunanistan’da yüzyıllar boyunca şifa amaçlı kullanılan nar aynı zamanda çeşitli inanış ve dinler için de değişik anlamlar ifade eden sembolik bir meyvedir. Budizm’de Nar, hayatın tüm olumlu etkilerinin özü olarak kabul ediliyor ve evlerinde nar figürü bulunan ailelerin her türlü kötülükten korunup, berekete kavuşacağına inanılıyor. Bu bereketin daha fazla yayılması ve kalıcı olması için ise özellikle yılbaşında yapılan bir gelene var: Nar Kırmak. Yılbaşından önce (kimileri 21 Aralık'ta) bir tane nar alınır ve evin önünde hızla yere atılarak patlatılır.

Anadolu geleneklerinde evin içinde nar patlatılarak, parçalanan tanelerinin etrafa dağılmasıyla, eve bereket getireceği inancı bugün de bazı bölgelerde devam etmektedir.
Ayrıca Anadolu ve Orta Doğu’da evlilik törenleri sonrası, çiftlere doğacak çocuklarını temsilen nar taneleri yedirilmesi ve başlarına serpilmesi geleneği de yine aldığım duyumlar arasında…

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *