İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM NASA artık emin: Mars hızlandıkça günler kısalıyor

NASA artık emin: Mars hızlandıkça günler kısalıyor

Mars'ın giderek daha hızlı dönmeye başladığını açıklayan NASA bilim insanları, bunun da bir Mars gününün daha kısa sürmesine yol açtığını keşfetti.

Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmada, Mars'ın dönüşünün, kütlesinde oluşan olası değişim nedeniyle hızlandığı, bunun da Mars günlerinin kısalmasına neden olduğu belirtildi.

Mars'ın dönüş hızının her yıl 4 mili yay saniyesi (astronomide yıldızlar arasındaki mesafeleri ölçmekte kullanılan açı birimi) arttığı, bu nedenle de Mars günlerinin saniyenin binde birine yakın bir süre kısaldığı kaydedildi.

Bu değişiklikleri gözlemleyen ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) bilim insanları, değişime, Kızıl Gezegen'in kutuplarında biriken buzun veya buz altında kalan kara kütlelerinin buzul çağı sonrası açığa çıktığında yaşanan geri tepmenin yol açabileceğini düşünüyor.

NASA, tıpkı bir buz patencinin dönerken açık kollarını kapattığında dönüş hızının artması gibi bir gezegenin kütlesindeki bu tür değişimlerin de gezegenin hızlanmasına neden olabileceğini vurguluyor.

INSİGHT YER ARACI VE "DERİN UZAY AĞI" VERİLERİ KULLANILDI

Bilim insanları, Mars'taki InSight yer aracından gelen ilk 900 günlük verileri kullanarak dönüş hızındaki değişimi tespit etti.

Tespit, InSight ile NASA'nın Dünya'daki uluslararası dev radyo antenleri dizisi "Derin Uzay Ağı"nın ortak çalışmasıyla elde edildi.

"Derin Uzay Ağı" antenleri ile InSight'a radyo sinyali gönderildi ve aracın geri gönderdiği sinyaldeki frekans değişiklikleri izlenerek Mars'ın dönüş hızı belirlendi.

Araştırmanın ekip lideri Sebastien Le Maistre, değişimin "Mars'ın bir yıl boyunca kat ettiği mesafede sadece birkaç on santimetre" olduğunu belirterek, "Bu değişimleri görmek bile çok uzun zaman ve çok fazla verinin toplanmasını gerektiriyor." dedi.

Bilim insanları, InSight'ın topladığı verilerin incelenmesinin uzun yıllar sürebileceğini ve pek çok yeni bilginin elde edilebileceğini düşünüyor.

NASA ile InSight arasındaki irtibat, güneş panellerinin tozla kaplanması sonucu gücünün tükenmesiyle kesilmiş ve aracın görevine 21 Aralık 2022'de son verilmişti.

InSight, 4 yıl boyunca Mars yüzeyinde görev yapmıştı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *