İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4730 %-0.02
36,5280 %-0.07
3.526.284 %2.999
3.072,67 -0,06
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Peynirli fondü nasıl yapılır?

Peynirli fondü nasıl yapılır?

İsviçre'nin sosyal yemeği fondü için 3 çeşit peynire ihtiyacınız var; Emmental peyniri, Gravyer peyniri ve Rokfor peyniri.

Emmental peyniri, Gravyer peyniri ve Rokfor peynirini büyükçe bir kasede harmanlayın.  Fondü kabının içine soğan, sarmısak ve köpüklü şarap/şarabı koyup orta ateşte ısıtmaya başlayın. Şarap ısındığında ateşi kısarak peynirleri azar azar ekleyin. Peynirin topaklanmamasını sağlamak için zikzaklar çizerek karıştırın.

2 çorba kaşığı su ile mısır nişastasını ayrı bir kapta bulamaç haline getirin. Peynirler tamamen eriyince fondü kabını ateşten alıp mısır nişastası karışımını ekleyip karıştırın. Fondüyü beyaz biber ve muskat ile tatlandırın. Kısık ateşte 8-10 dakika daha karıştırarak pişirdikten sonra karışımı fondü ısıtıcısı üzerine alıp sıcak tutun.

Peynir fondüyü küp şeklinde doğranmış ekmek ile servis edin. İsteğe göre 3 peynirli fondünüz ile haşlanmış sebzeler, haşlanmış taze patates ve kornişon da servis edebilirsiniz.

Fondü nedir?
Şimdilerde İsveç’in üzerine büyük bir endüstri kurmuş olduğu fondü, esasen kışa erzak olarak yapılan sertleşmiş ekmek ve peynirleri bir şekilde yemek için aranan yöntemler sonucunda ortaya çıkıyor. Şarap, peynir, sarımsak ve bazı baharatlarla ısıtarak erittikten sonra, karışımın içine bayatlamış ve sertleşmiş ekmeği daldırıp yumuşatarak yenen bir yöresel yemek haline geliyor. Fondünün elinin altındakilerle yapılan bir yokluk yemeği olarak ortaya çıktığı düşünülüyor. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *