Türkiye'nin en büyük, Avrupa'nın da sayılı kütüphaneleri arasında olacağı belirtilen Rami Kışlası Kütüphanesi'ne dair birçok soru merak ediliyor. Peki, Rami Kışlası Kütüphanesi nerede açıldı? Tarihi Rami Kışlası Kütüphanesi'nin önemi nedir?
Rami Kışlası Kütüphanesi nerede açıldı?
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’nin en büyük kütüphanesi İstanbul Rami Kışlası’nı bugün açıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açılışını yapacağı 36 bin metrekare kapalı alanla hizmet verecek olan kütüphane, Central Park ve Hyde Park’a benzetilen 51 bin metrekarelik bir millet bahçesine de sahip. İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde yer alan Rami Kışlası, Eyüp-Rami sınırları içinde bulunuyor.
Bugün törenle açılışı yapılacak olan, bünyesinde bebek ve çocuk kütüphanesi, dijital kütüphane, gençlik kütüphanesi, ihtisas kütüphaneleri ile yetişkin kütüphanesi birimi bulunan Rami Kışlası Kütüphanesi’nde 24 saat açık serbest çalışma ve okuma salonları, engelli bölümü, grup ve bireysel çalışma salonları ile kitap ve kitap dışı materyal ve dijital kaynaklar yer alıyor. Rami İstanbul Kütüphanesi’nin orta alanı Millet Bahçesi olarak düzenlendi. Amfiler, okuma alanları, sahneler, çocuk oyun alanları, serbest etkinlik bölgesi, ortak çalışma alanları, sergi alanları ile yürüyüş ve bisiklet yolu tasarlandı.
Rami Kışlası yerleşkesi içerisinde Beyazıt Devlet Kütüphanesi hizmet birimleri ve depoları, Derleme Müdürlüğü hizmet alanları ile yaşam alanları (cami, mescit ve çocuk bakım odası, vb) da mevcut. Türk Tarih Kurumu ve Atatürk Bilim Kurulu öncülüğünde Atatürk Araştırmaları İhtisas kütüphanesi ile yazma eserlerin canlı izleme olanaklı onarım (şifahane) bölümleri de tasarlandı.
Tarihi Rami Kışlası Kütüphanesi'nin önemi nedir?
250 yıllık Rami Çiftliği Kışlası, Sadrazam Rami Mehmet Paşa tarafından Sultan III. Mustafa zamanında 1757-703 yılları arasında yaptırıldı. “Asakir-i Mansure-i Muhammediyye” (Peygamberin Allah’ın yardımını görmüş askerleri) için Sultan II. Mahmut zamanında onarım gördü. 1960’lara değin aktif olarak kullanılan Kışla, 1980 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Otopark, futbol ve spor sahası ile gıda deposu olarak yararlanıldı.