İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9585 %-0.05
37,2155 %0.38
98.765,05 %4.134
3.256,75 -0,04
Ara
Muhalif. YAŞAM Sabah Olmadan’a Büyük İlgi

Sabah Olmadan’a Büyük İlgi

Sabah Olmadan’a Büyük İlgi

Okunma Süresi: 4 dk

Ayvalık Belediye Tiyatrosu ikinci projesi olan Hayrettin Filiz'in yazıp Fatih Elgay'ın yönettiği "Sabah Olmadan" oyunu Erkan Cılak’ın Genel Sanat Yönetmenliği’nde Ayvalık Belediyesi Nejat Uygur Sahnesi’nde ‘’perde’’  dedi.

 "Savaş Bir İnsanlık Suçudur" şiarıyla ortaya çıkan rejisi, 2.Dünya Savaşı’nda yaşanan olaylar, sinema  girişinden itibaren asker kıyafetli personelin seyirciyi sırada bekletmesi, bomba ve silah sesleri, merdiven çıkışlarında savaşdaki insanlık suçunun fotoğrafları, etrafta döneme ait kıyafetler, kolu bacağı kopuk mankenler ile seyirciyi de aynı atmosfere sokmasıyla oyun öncesi dikkat çekildi. Dekor ve afiş tasarımını Figen Akbulak'ın, ışık tasarımını Cemal Baykal'ın yaptığı oyun , kalabalık kadrosuyla  sezona iddalı bir başlangıç yaptı.

Ayşegül Türk, Bahri Alper Uçar, Deniz Gündoğmuş, Erkan Kahraman, EnisÖzçam, Fatma Şeval Yılmaz, Gülay Yılmaz, Hakan Urul, Metehan Gümüş, Nehir Uygun, Nejla Yüksel, Nur Evren, Özcan Togay, Serkan Baran Altun, Sezin Uygun, Sinan Çalğın, Süleyman Köseoğlu, Şebnem Ocak Kahraman’ın yanı sıra ön oyunda Karakan Şentürk ve Erkan Cılak ile birlikte kalabalık bir kadroyla başlayan, Hayrettin Filiz’e ait oyun dünya prömiyerini 16 Aralık 2022 gecesi yaptı.

İki gecede tıklım tıklım dolu salona oynanan oyunda , çocuk oyuncuların performansları büyüledi. Aynı zamanda eski bir kilise ve ışık tasarımı dekotuyla  seyircilerden tam not aldı. 75 dakika süren ve solıksuz  izlenen oyun sonunda seyirciler beğeni ve şaşkınlıklarını gizleyemezken, yaşanan insanlık dramının gerçekçi yansıtılması karşısında birçok seyirci ağlayarak salondan ayrıldı.


Oyun sonunda oyunun yönetmeni Fatih Elgay ve Genel Sanat Yönetmeni Erkan Cılak , dekor ve afiş tasarımlarını yapan Güzel Sanatlar Lisesi’nde Görsel Sanatlar öğretmeni Figen Akbulak’a çizmeye devam etmeleri için çizim kalemi hediye ederken, oyunun yazarı Hayrettin Filiz’e de “yazmaya devam edin hocam” diyerek adının işlendiği dolma kalem hediye etti.

Genel Sanat Yönetmeni Erkan Cılak, Ayvalık Belediye Tiyatrosu olarak oyun ve oyuncu seçimlerinde iki şeye dikkat ettiklerini söyledi. Cılak, “Öncelikle çok tekrarlanmış işlerden ziyade ilk kez yapılanları deniyoruz, Neyzen’de ilk kez oynanmıştı, Sabah Olmadan’da.  Seçimlerimiz yine benzer şekilde az tekrarlanmış ve denenmiş işler olacak. İkincisi eğitim almadan sahneye çıkarmıyoruz.  Sabah Olmadan oyunu 6-7 aydır çalışılıyor, bunun sebebi tüm oyuncuların aynı eğitim seviyesine gelmesi için provadan önce eğitimlerin yapılması, kuramlar hakkında bilgilendirme yapılması, tarzlar hakkında kuramsal çalışmalar yapılması, aynı formatif beden yüklemeleri yapılması nedeniyle uzadı. Ama aynı eğitimi almış kadar yakınlaştırdık arkadaşları, bu çalışmalarda Fatih Elgay ve Deniz Gündoğmuş büyük katkı verdi. Sadece oyuncu olmayacağız, bizim için en önemli üst başlık iyi izleyici olabilmek, tiyatro tartışabilmek, tiyatro emekçisi olmak. Oynamak en kolay olanı. Bu nedenle eğitime, disipline ve oyun seçimlerine önem veriyoruz. Tekrarlanmış ve meselesi olmayan bir yere dokunmayan işler yerine, daha özenle seçilmiş, az denenmiş ya da hiç denenmemiş projelerin peşindeyiz .Yeni diğer oyunumuz da 30 Ocak’ta Mübaledenin 100. yılı anısına geliyor ve bunların dışında  büyük prodüksiyonlu çocuk oyunu geliyor” dedi.

 

Ayrıca Fatih Elgay, “oyun sürecinde desteğini esirgemeyen Ayvalık Belediyesi destek hizmetleri bölümünde gece gündüz demeden dekoru yetiştiren marangoz atölyesinde tüm çalışanlara, özellikle Hasan Biran’a, İsmail Pupa’ya ve Hakan Pelivan’a ayrıca  salonda emek veren herkese, produksüyona destek sağlayan Çamlık 87 adına Uğur Berk’e destek veren meclis üyelerine teşekkür etti. Elgay, ‘’Savaş bir insanlık suçudur çağrısıyla hazırlanan bu oyunun güçlü olmasının sebebi, işin yanında içinde olan herkesin özveri ile emek vermesi” dedi.
Oyun sonu konuşan İzmir’de yaşayan yazar Hayrettin Filiz, Ayvalık’ta başlayan bir tiyatro hareketi var, dışarıdan dikkatlice izleniyor, sizler de dikkatlice izleyiniz, Ayvalık’ı aşacak işler yapıyorlar. İşin bir parçası olduğum için gurur duyuyorum” dedi.

Oyun Ocak ayından itibaren ayda en az iki kez olmak kaydı ile oynanmaya devam edecek.

 

Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *