İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. YAŞAM Şarap, çikolata ve kahve kalp sağlığını nasıl etkiliyor?

Şarap, çikolata ve kahve kalp sağlığını nasıl etkiliyor?

Dünya çapında milyonlarca insan düzenli olarak bir fincan kahve veya bir kadeh şarap içmekten, bir parça çikolata yemekten büyük keyif alıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Dünyanın önde gelen kardiyologlarından İngiliz Prof Thomas Luscher, çikolata, kahve ve şarabın kalp sağlığına etkisi hakkında merak edilen soruyu yanıt verdi.

10 yıldan uzun bir süre European Heart Journal’ın editörlüğünü yapan Prof. Thomas Luscher, The Guardian’a verdiği görüşte, şarap, kahve veya çikolatanın kalbe iyi mi yoksa kötü mü geldiği noktasındaki merak edilen soruya cevabın 'basit bir evet veya hayırdan daha karmaşık' olduğunu ifade etti.

Dünya çapında düzenli olarak bir fincan kahve, bir kadeh şarap veya bir parça çikolatadan keyif alan çok sayıda insanı göz önüne alındığına dikkat çeken Luscher, her birinin artıları ve eksileri olduğunu ve bunların ne sıklıkta ve ne kadar tüketildiğine ve ayrıca kim tarafından tüketildiğine bağlı olarak değişebileceğini öne sürüyor.

Şarabın gerçekten bir zevk olduğunu ancak en iyisinin ortalama miktarda tüketilmek olduğunu ifade eden Luscher, bitter çikolatanın kardiyovasküler sisteme iyi geldiğini ve kahvenin zinde tutan özelliğinin yanı sıra günde günde dört bardağa kadar koruyucu olabildiğinin de altını çiziyor.

Kendisinin de günde birkaç bardak espresso içtiğini söyleyen Luscher, güzel bir kırmızı şarabı çok sevse de son zamanlarda haftada bir ya da iki kadeh tükettiğini ekledi.

Oxford Üniversitesi'nde kardiyovasküler tıp profesörü olan Prof Paul Leeson da hastalarının genel olarak kahve, çikolata ve şarap tüketiminden endişeli olduklarını dile getirerek şunları söyledi:

"Kardiyoloji kliniğinde beni ziyaret eden hastalarım genellikle şarap, çikolata ve kahvenin onlar için kötü olacağını düşünüyorlar. Onlara durumun tam da böyle olmayabileceğini söylediğim zaman gözle görülür bir rahatlama yaşıyorlar"

British Heart Foundation'da tecrübeli bir diyetisyen olan Tracy Parker da kalp sağlığını korumak için ne kadar kahve, çikolata veya alkol tükettiğinizden ziyade sağlıklı bir yaşam tarzı önemli olduğunu belirterek, düzenli egzersiz yapmanın, sigarayı bırakmanın ve güzel yemek yemenin önemine dikkat çekti.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *