İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Şeker tüketiminin zararları

Şeker tüketiminin zararları

Şeker ile yediğimiz çoğu gıdalarda karşı karşıya kalmaktayız. Paketlenmiş ve fast-food gıdalar, gazlı içecekler, kekler, çikolatalar gibi...

Hatta tuzlu olarak gördüğümüz gıdalarda bile karşımıza çıkabilir. Şeker tabaklarımızı tatlandırdığı gibi vücudumuzu da yorabilir. Bu yorgunluk vücutta obezite ve obeziteye bağlı hastalıklara da sebep olabilir. Uzman Diyetisyen Büşra Burgazlı, şekerin vücudumuza verdiği zararları anlattı… 
Şeker Tüketiminin Tehlikeleri Nelerdir?

1. KARIN BÖLGESİ YAĞLANMASINI ARTIRIR

Şeker tükettiğimiz besinlerin çoğunda bulunmaktadır. Dünyada gittikçe artan obezitenin en büyük nedenleri arasında şeker, şekerli besin ve içecek tüketimi olduğu düşünülmektedir.

Şekerli besinler arasında enerji içeceği ve meyveli içeceklerin şeker oranı diğerlerine göre daha yüksektir. Meyve suları, gazlı içecekler basit şeker dediğimiz früktoz içermektedir Aşırı fruktoz tüketimi, vücuda yemeyi bırakmasını söyleyen leptin hormonuna karşı savaş açmaktadır. Bu durumda beyne doyma hissi ulaşmaz ve daha fazla yemek yeme hissi oluşabilmektedir. Kilo alımı da kaçınılmaz hale gelebilmektedir.
Kısaca çok fazla şekerli yiyecek ve içecek tüketimi karın bölgesi yağlanmasını tetikleyerek diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların görülme olasılığını arttırmaktadır.

2. DİYABET, KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ ARTIRIR

Uzun süreli şeker tüketimi insülin direnci geliştirebilmektedir. Fazla şeker tüketimi ile diyabet, yüksek tansiyon, kan yağ değerlerinde artış, inflamasyon arasında ilişki bulunmaktadır. Günlük diyetteki fazla şeker miktarı kalp hastalığına bağlı ölüm riski ile ilişkilendirilmektedir.

3. FAZLA ŞEKER TÜKETİMİ BİR SÜRE SONRA HALSİZLİĞE NEDEN OLABİLİR

Kan şekeri ve insülin hızla yükseldiğinde bireylerde enerji artışına neden olmaktadır. Ancak bu durum geçicidir. Paketlenmiş gıdalardaki protein, lif ve sağlıklı yağ yerine fazla şeker bulunmaktadır. Bu durum da kan şekerinin kısa sürede hızla yükselmesine ve düşmesine neden olmaktadır. Kan şekerindeki bu dalgalanmalar yorgunluğa, halsizliğe, mutsuzluğa neden olabilmektedir. Bunu önlemek için ara öğünlerde yağlı tohumlar tercih edilebilir.

4. DEPRESYONA SEBEP OLABİLİR

Sağlıklı ve dengeli bir beslenme psikolojimizi düzeltmeye yardımcı olurken, paketlenmiş gıdalar, fazla şeker tüketimi depresyon görülme ihtimalini artırabilmektedir.

Kan şekeri dalgalanmaları ruh halini olumsuz etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalarda kadın ve erkelerde fazla şeker tüketenlerin depresyona daha yatkın olduklarını göstermektedir.

5. AKNE OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİR

Şekerli besinler ( özellikle paketlenmiş gıdalarda ) kan şekerini ve insülini hızla yükselterek yağ üretimine ve iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Bu durum da akne oluşumunda rol oynamaktadır.

Yapılan bir araştırmada ilave şeker tüketiminin akne oluşma riskini yüzde 30 oranında arttırdığını bildirmektedir.

5. ERKEN CİLT YAŞLANMASI GÖRÜLEBİLİR

Besin tercihleri kırışıklıkları arttırarak cildin yaşlanma sürecini hızlandırabilmektedir. Rafine şeker ve şeker içeriği yüksek bir beslenme cildin kolajenine zarar verebilmektedir. Böylece cilt sıkılığını kaybederek sarkmalar görülebilmektedir. Aynı zamanda fazla şeker tüketimi hücresel yaşlanmayı da hızlandırabilmektedir.

6. KARACİĞER YAĞLANMASI

Şeker karaciğerde parçalanmakta ve depolanmaktadır. Fazla şeker tüketimi karaciğerinizin yorulmasına ve yağlanmasına neden olabilmektedir.

ŞEKER TÜKETİMİNİ NASIL AZALTIRIZ?

• Gazlı, aromalı içecekler ve meyve suları yerine su ve sade maden suyunu ile değiştirebilirsiniz.
• Kahvenizi şekerli içmek yerine sade olarak tercih edebilirsiniz. Ve şeker ihtiyacını dengelemek için kahvenizin yanında meyve tercih edebilirsiniz.
• Meyveli, aromalı yoğurtlar yerine sade yoğurda meyve ilave ederek tüketebilirsiniz.
• Taze sıkılmış meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketebilirsiniz.
• Sürülebilir çikolata yerine doğal fındık ezmelerini kahvaltılarda kullanabilirsiniz.
• Kahvaltılık gevrekler yerine yulaf ezmeli ya da yumurtalı kahvaltıları tercih edebilirsiniz.
• Market alış verişine tok gidin. Aç alış veriş yapmak kan şekerinizi yükselttiği için daha fazla şekerli besin satın almanıza neden olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *