Hatta tuzlu olarak gördüğümüz gıdalarda bile karşımıza çıkabilir. Şeker tabaklarımızı tatlandırdığı gibi vücudumuzu da yorabilir. Bu yorgunluk vücutta obezite ve obeziteye bağlı hastalıklara da sebep olabilir. Uzman Diyetisyen Büşra Burgazlı, şekerin vücudumuza verdiği zararları anlattı…
Şeker Tüketiminin Tehlikeleri Nelerdir?
1. KARIN BÖLGESİ YAĞLANMASINI ARTIRIR
Şeker tükettiğimiz besinlerin çoğunda bulunmaktadır. Dünyada gittikçe artan obezitenin en büyük nedenleri arasında şeker, şekerli besin ve içecek tüketimi olduğu düşünülmektedir.
Şekerli besinler arasında enerji içeceği ve meyveli içeceklerin şeker oranı diğerlerine göre daha yüksektir. Meyve suları, gazlı içecekler basit şeker dediğimiz früktoz içermektedir Aşırı fruktoz tüketimi, vücuda yemeyi bırakmasını söyleyen leptin hormonuna karşı savaş açmaktadır. Bu durumda beyne doyma hissi ulaşmaz ve daha fazla yemek yeme hissi oluşabilmektedir. Kilo alımı da kaçınılmaz hale gelebilmektedir.
Kısaca çok fazla şekerli yiyecek ve içecek tüketimi karın bölgesi yağlanmasını tetikleyerek diyabet ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıkların görülme olasılığını arttırmaktadır.
2. DİYABET, KALP HASTALIKLARI RİSKİNİ ARTIRIR
Uzun süreli şeker tüketimi insülin direnci geliştirebilmektedir. Fazla şeker tüketimi ile diyabet, yüksek tansiyon, kan yağ değerlerinde artış, inflamasyon arasında ilişki bulunmaktadır. Günlük diyetteki fazla şeker miktarı kalp hastalığına bağlı ölüm riski ile ilişkilendirilmektedir.
3. FAZLA ŞEKER TÜKETİMİ BİR SÜRE SONRA HALSİZLİĞE NEDEN OLABİLİR
Kan şekeri ve insülin hızla yükseldiğinde bireylerde enerji artışına neden olmaktadır. Ancak bu durum geçicidir. Paketlenmiş gıdalardaki protein, lif ve sağlıklı yağ yerine fazla şeker bulunmaktadır. Bu durum da kan şekerinin kısa sürede hızla yükselmesine ve düşmesine neden olmaktadır. Kan şekerindeki bu dalgalanmalar yorgunluğa, halsizliğe, mutsuzluğa neden olabilmektedir. Bunu önlemek için ara öğünlerde yağlı tohumlar tercih edilebilir.
4. DEPRESYONA SEBEP OLABİLİR
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme psikolojimizi düzeltmeye yardımcı olurken, paketlenmiş gıdalar, fazla şeker tüketimi depresyon görülme ihtimalini artırabilmektedir.
Kan şekeri dalgalanmaları ruh halini olumsuz etkileyebilmektedir. Yapılan araştırmalarda kadın ve erkelerde fazla şeker tüketenlerin depresyona daha yatkın olduklarını göstermektedir.
5. AKNE OLUŞUMUNA NEDEN OLABİLİR
Şekerli besinler ( özellikle paketlenmiş gıdalarda ) kan şekerini ve insülini hızla yükselterek yağ üretimine ve iltihaplanmaya sebep olmaktadır. Bu durum da akne oluşumunda rol oynamaktadır.
Yapılan bir araştırmada ilave şeker tüketiminin akne oluşma riskini yüzde 30 oranında arttırdığını bildirmektedir.
5. ERKEN CİLT YAŞLANMASI GÖRÜLEBİLİR
Besin tercihleri kırışıklıkları arttırarak cildin yaşlanma sürecini hızlandırabilmektedir. Rafine şeker ve şeker içeriği yüksek bir beslenme cildin kolajenine zarar verebilmektedir. Böylece cilt sıkılığını kaybederek sarkmalar görülebilmektedir. Aynı zamanda fazla şeker tüketimi hücresel yaşlanmayı da hızlandırabilmektedir.
6. KARACİĞER YAĞLANMASI
Şeker karaciğerde parçalanmakta ve depolanmaktadır. Fazla şeker tüketimi karaciğerinizin yorulmasına ve yağlanmasına neden olabilmektedir.
ŞEKER TÜKETİMİNİ NASIL AZALTIRIZ?
• Gazlı, aromalı içecekler ve meyve suları yerine su ve sade maden suyunu ile değiştirebilirsiniz.
• Kahvenizi şekerli içmek yerine sade olarak tercih edebilirsiniz. Ve şeker ihtiyacını dengelemek için kahvenizin yanında meyve tercih edebilirsiniz.
• Meyveli, aromalı yoğurtlar yerine sade yoğurda meyve ilave ederek tüketebilirsiniz.
• Taze sıkılmış meyve suları yerine meyvenin kendisini tüketebilirsiniz.
• Sürülebilir çikolata yerine doğal fındık ezmelerini kahvaltılarda kullanabilirsiniz.
• Kahvaltılık gevrekler yerine yulaf ezmeli ya da yumurtalı kahvaltıları tercih edebilirsiniz.
• Market alış verişine tok gidin. Aç alış veriş yapmak kan şekerinizi yükselttiği için daha fazla şekerli besin satın almanıza neden olacaktır.