Hayatı uzun süredir etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin uzun süreli etkileri arasında görülen sisli beyin sorunu merak ediliyor. Semptomları hafif geçiren hastaların günden güne daha fazla beyin ve sinir sistemine etki eden nörolojik rahatsızlıklar yaşadığını ortaya çıktı. Beyin sisi, insanların bilişsel işlevlerinde zorlanma yaşadığını gösteriyor ve birçok kronik hastalığa eşlik ediyor.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu konuyla ilgili olarak; “COVID-19 sonrası sisli beyinden en fazla da kronik hastalığı olanlar, diyabetliler, insülin dirençli obezler, D vitamini noksanlığı çekenler etkilendi. Ama bilelim ki hastalığı hafif geçirmelerine rağmen COVID-19’a yakalanan gençlerin hatta çocukların bile bir bölümünde sisli beyin sorunu ortaya çıkabiliyor. Eğer COVID-19 sonrasında “yorgunluk, halsizlik, unutkanlık, derslere odaklanamama” ve benzeri sorunlar yaşayan çocuklarınız varsa lütfen dikkatli olun ve en kısa zamanda bir nöroloji uzmanından yardım isteyin” dedi.
BEYİN SİSİ NEDİR?
Yapılan çalışmalara göre özellikle covid-19 geçiren kişilerde beyin sisi görülmeye başlandı. Tıbbi açıdan ele alındığında beyin sisi, bir hastalık olarak görülmese de birçok kronik hastalığı tetiklediği için önemli. Beyin sisi, insanların bilişsel işlevlerinin zorlanması durumu olarak tanımlanıyor. Ayrıca zihinsel yorgunluk olarak da ifade edilebilir.
SİSLİ BEYİN NEDEN OLUR?
Koronavirüsün neden olduğu enfeksiyon sebebiyle oluşan bağışıklık sağlayıcı antikorların yanlışlıkla sinir sistemine saldırmasından ya da hasar gören sinir hücrelerinin birbirlerine yanlış sinyaller göndermesi nedeniyle ortaya çıkmış olabileceği düşünülüyor.
BEYİN SİSİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Unutkanlık
Uykulu hissetme
Uykudan yorgun uyanma
Uykuya dalamama
Kolay alınma
Ağlama
Sinirli olma
Dikkat dağınıklığı
Konsantrasyon bozukluğu
Düşünceleri toparlayamama
İki işi aynı anda yapamama
Kelime hatırlama güçlüğü
Kelimeleri yazarken zorluk çekme
Etraftan kopuk hissetme
Mental performansın yavaşlaması
Başlanan işleri bitirememe
Sosyal medyada gereğinden fazla vakit geçirme
Eşyaları bulamama veya kaybetme
Çöpe atılmaması gereken eşyaları çöpe atma
Televizyon izlerken yorulma hissi
Araba ve bilgisayar kullanmak gibi işlerde beceri kaybı yaşanması
Araba sürerken yolu kaybetme
Toplu taşıma araçlarına yanlış binme
Gazete, kitap vs. okurken düşüncelere dalma ve sayfaları farkında olmadan çevirme
Önemli konularda karar verme güçlüğü
Markette gözünün önündeki ürünü görememe
Sorumlulukları unutma
Strese dayanamama
Tepkileri kontrol edememe
Bağırsak sorunu
Çene ve eklem sorunu
Diş sorunları