Geçiş üstünlüğü göre esnasında sürücülerin can ve mal güvenliklerini tehlikeye atamamak şartıyla trafikte kısıtlama ve yasaklamaların olmamasıdır.
2918 sayıl Trafik Kanunu’nda geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlar şu şekilde tanımlanmışlardır.
Ambulans, hasta, acil ve yaralı taşıyan araçlar,
İtfaiye araçları,
Emniyet ve asayiş araçları,
Zabıta araçları,
Olay yerine giden görevli araçlar,
Koruma araçları,
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz araçların tamamı görevdeyken geçiş üstünlüğüne sahiptir. Ancak girişte de belirttiğimiz gibi geçiş üstünlüğünün can ve mal güvenliğini asla tehlikeye atmaması gerekiyor. Bu tür araçların geçiş üstünlüklerinin sağlanabilmesi için uyarıcı işaretlerinin mutlaka olması gerekir. Geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlarında kendi içinde üstünlükleri vardır. Bu geçiş üstünlüğü ise yukarıda bahsetmiş olduğumuz listeye göre belirlenmiştir. Yani ambulans herkesin yol vermek zorunda olduğu geçiş üstünlüğü olan bir araçtır.
Geçiş üstünlüğü bir hak olarak verilmiş olsa da acil ve ihtiyacın olmaması halinde geçiş üstünlüğü hakkını kullanmak yasaktır.
Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlara Nasıl Yol Verilir?
Trafikte geçiş üstünlüğüne sahip olan araçlara yol verme konusunda belirlenmiş bir yasa yoktur. Ancak bu araçlar gözle görülür ve sesli uyaranlara sahip olduklarından dolayı herhangi bir şekilde ses duyulduğunda ya da görüldüğünde bu araçların kolaylıkla ilerleyebilmeleri açısından yer açmak gerekir. O anda trafiğin durumuna göre sağa ya da sola yaklaşılabildiği gibi durularak da aracın geçmesine müsaade edilebilir.
Geçiş Üstünlüğüne Sahip Araçlara Yol Vermede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
Eğer ki tek şerit yol ve aracın geçebileceği yer yoksa bu durumda hızınızı yükseltin ve geniş bir yola gelindiğinde yol verin.
Çok şeritli olan yollarda emniyet şeridi yoksa bu araçların sağ şeridi kullanmasına müsaade edin araç sizi geçinceye kadar hızınızı düşürün.
Sol şeritte boşluk varsa mümkün olduğunca yanaşın,
Kavşaklarda her zaman geçiş hakkı onlara aittir, yol sizin olsa bile onların geçişlerine izin verin.