İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4679 %-0.04
36,6762 %0.23
3.511.629 %2.251
3.057,91 0,15
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Türk Ceza Kanunu kimler tarafından hazırlandı? TCK'yı yazan kişiler

Türk Ceza Kanunu kimler tarafından hazırlandı? TCK'yı yazan kişiler

Son zamanlarda sosyal medyada en çok aratılan konu olan "TCK'yı kimler hazırladı" sorunu sizler için araştırdık.

Türk Ceza Kanunu (TCK), 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı ceza kanunudur. Amacı; “kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir”.

PROF DR. ADEM SÖZÜER KİMDİR?

1957 yılında Rize'nin İkizdere ilçesinde dünyaya gelen Adem Sözüer, Van Atatürk Lisesi'nden mezun olmasının akabinde bir süre Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi ne devam etmiş, ancak bu okulu bitirmeden 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ne girmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1983 yılında mezun olan Sözüer, bir süre İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde de çalışmıştır. Akademik hayata Kayıhan İçel'in asistanı olarak başlayan Adem Sözüer, 1987 yılında yüksek lisansını tamamlamış, 1993 yılında hukuk doktoru unvanını, 2000 yılında ise ceza hukuku doçenti unvanını iktisap etmiştir.

İzzet Özgenç ile birlikte 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Hukuku Reformu'nun baş mimarlarından olan Adem Sözüer, 2008 yılında Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı'nda profesör olmuştur. Alman ceza hukuku doktrinine hâkim olan Sözüer, 2009 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi dekanlığına, 2013 yılında yine bu göreve ikinci kez atanmıştır. Adem Sözüer aynı zamanda Türk Alman Üniversitesi ceza kürsüsünde profesördür. Bu görevinin dışında İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde ceza hukuku alanında ders vermektedir.5 Şubat 2012 tarihinde İstanbul Üniversitesi'nin hazırladığı Yeni Anayasa Çalışmalarına katılmış ve " Şu veya bu sebeple süreç yavaşlatılmamalı. Halkın büyük beklentisi var. Kimsenin zoru ve baskısı olmadan yapılan yeni bir anayasa istiyoruz." diyerek sürece destek vermiştir. Bunun yanında Sözüer'in fikir babası olarak başlattığı ve dünyada bir ilk niteliğinde olan “Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali”'nin de başkanlığını yürütmektedir.

PROF. DR. İZZET ÖZGENÇ KİMDİR?

İzzet Özgenç 1 Şubat 1960'ta Araklı ilçesi Yeşilköy köyünde doğmuştur. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde görev yapmakta iken 2008 yılı başında YÖK başkanvekilliği görevine getirilmiştir. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdikten sonra aynı fakültede Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer'in asistanlığını yapmıştır. Daha sonra Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde Yrd. Doç. ve Doçent unvanlarını elde etmiştir. 2001 yılında göreve başladığı Gazi üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde 2006 yılında Profesör unvanını almıştır. Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Ceza Hukuku derslerini vermektedir.

Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Adem Sözüer ile birlikte 2005 yılında yürürlüğe giren Türk Ceza Hukuku Reformu'nun baş mimarlarındandır. TCK Gazi şerhi isimli kitabı ile Yeni TCK ile ilgili kavramları ayrıntılı bir biçimde ele almış, bu kitap ceza hukukçuları açısından bir başvuru kitabı hüviyetine bürünmüştür.

Türkan Saylan'ın görev süresinin dolması üzerine Mart 2007'de YÖK'e Bakanlar Kurulu kontenjanından seçilmiş ve bu seçimi dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer onaylamıştır. Yusuf Ziya Özcan'ın YÖK Başkanı olmasının ardından 2008 yılında Genel Kurulun seçimiyle YÖK Başkanvekilliğine getirilmiştir. Ocak 2010'da YÖK Başkanvekilliğinden istifa etmiş ve YÖK Yürütme Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 2010 yılında Türk - Alman Üniversitesi'ne rektör adayı olduğu için YÖK Yürütme Kurulu'ndan istifa etmiştir. Ardından YÖK üyeliğinden de istifa etmiştir. Ayrıca 2009 yılı sonlarında EĞİTİM SEN'in hazırladığı bir raporda Özgenç'in "Suçun Yapısında Kusur" isimli doçentlik tezinin çalıntı olduğu belirtilmiş ve bu rapor YÖK Başkanına verilmiştir. (Doçentlik tezinin, Prof. Dr. Hans Achenbach'ın 1974 yılında yayımlamış olduğu "Historische und dogmatische grundlagen der strafrechtssystemat ischen schuldlehre" isimli eserinden çalıntı olduğu iddia edilmiştir.Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir. Üniversitelerarası Kurul kontenjanından YÖK üyeliğine yapılan seçimi 9 Aralık 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmıştır. Temmuz 2015 tarihinde YÖK üyeliğinden istifa etmiştir.

PROF. DR. AHMET GÖKCEN KİMDİR?

07.02.1960 yılında Salihli’de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini Salihli’de tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1984 yılında mezun olmuş, 1985’te avukatlık ruhsatını alıp avukat olarak çalışmaya başlamıştır. Aynı yıl Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi (Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı)’ na araştırma görevlisi olarak atanmış ve İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans derslerine başlamıştır. 1987 yılında “Tanzimat Dönemi Osmanlı Ceza Kanunları ve Bu Kanunlardaki Ceza Müeyyideleri” isimli tezi ile yüksek lisansını bitirmiş, akabinde doktora programına kaydolmuştur.

1989-1991 yılları arasında doktora çalışmaları için DAAD bursuyla Almanya’da bulunan Max-Planck Enstitüsünde çalışma yapmış ve 1993 yılında İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsünden (Hukuk Fatültesi) “Doktora Derecesi” almıştır.

1995 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesine “Yrd. Doç. Dr.” olarak atanmış, 2000 yılında “Doçent” unvanını almış 15/06/2006 tarihinde ise Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalında “Profesörlük” kadrosuna atanmıştır.

01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Ceza Mevzuatının oluşturulması aşamasına fiilen katılmış bu meyanda TBMM Adalet Komisyonunda Danışman olarak görev yapmış, kanunun yürürlüğe girmesi öncesinde ve sonrasında hakimlere savcılara ve avukatlara yönelik olarak yapılan sayısız toplantılarda yeni ceza mevzuatını tanıtıcı konuşmalar yapmıştır.

19.04.2004 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu üyeliğine atanmıştır. Bu yıllarda Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesinde ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurullarında çalışmıştır.

22.10.2010 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyeliğine seçilmiştir. HSYK’nda 2. Daire üyesi olarak çalışmış ve dönem sonunda kendi isteği ile Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki görevine dönmüş olup halen bu fakültede öğretim üyesi olarak çalışmaktadır.

Marmara Üniversitesinin yanında ülkemizin birçok hukuk fakültesinde ve polis okullarında branşı ile ilgili dersler vermeye devam etmektedir.

Prof. Dr. M. Emin Artuk, Prof. Dr. Caner Yenidünya ile birlikte hazırlamış oldukları, hukuk fakültelerinde ders kitabı olarak okutulan Ceza Hukuku Genel Hükümler, Ceza Hukuku Özel Hükümler, Uygulamalı Ceza Hukuku isimli ders kitapları, monografik çalışmaları, uygulamaya yönelik 5 ciltlik TCK Şerhi ve yayınlanmış onlarca makalesi bulunmaktadır.

Yabancı dili Almanca olup evli ve iki çocuk babasıdır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *