İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4863 %0.01
36,5949 %0.01
3.429.900 %0.29
3.064,76 0,37
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Van'da mercek bulutu görüldü

Van'da mercek bulutu görüldü

Van semalarında beliren ve saatlerce aynı noktada dairesel şekil değiştirerek görülen mercek bulutu ilginç görüntü oluşturdu.

Van'da mercek bulutu görüldü. Bulut, saatlerde aynı noktada dairesel şekil değiştirerek kaldı.

Van semalarında beliren ve saatlerce aynı noktada dairesel şekil değiştirerek görülen mercek bulutu ilginç görüntü oluşturdu.

Gökyüzünde bir süre bozulmadan kalan bulut, kent sakinleri tarafından da ilgi gördü.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'ne göre mercek bulutların açıklaması şu şekilde:

"Aşağı yukarı birbirlerinde ayrı parçalar halinde olan, düz mercek veya bademe benzeyen, dış hatları kesin olarak belli olan bulutlara verilen isim. Bu bulutlar engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşur ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösterir. Orografik bir olayın sonucudur. Mercek terimi daha çok cirrocumulus, altocumulus ve stratocumulus tipi bulutlarla beraber kullanılır. Fön rüzgarlarının görüldüğü her türlü coğrafi alanda bu tür bulutları görmek olasıdır."

Mercek bulut nedir?

Lenticular bulut, çok ender görülür. Lenticular bulutlar merceksi bulut olarak veya görünümü itibariyle ufo bulutları olarak adlandırılır. İşte merceksi (Lenticular) bulutlar hakkında herşey...

Bu tip lenticular bulutlar, zirve ya da zirveye yakın yerlerde 40 Knot (Saatte yaklaşık 70-80 kilometre hız) şiddetinde çok şiddetli fırtınaların habercisi olarak yorumlanır.

Lenticular bulutlar, genellikle dağ veya vadi gibi fazlaca yükselti farklarının olduğu kesimlerde oluşurlar. Bu gibi yerlerde etkili olan rüzgarlar esiş yönlerinde çıkan engeller sebebiyle engellenirler ve eğer yeterli kuvvette hızları varsa bu engellemeler, basınç farkları yaşanmasından dolayı bu alanlarda girdaplar yaşanmasına sebep olurlar. Şayet rüzgar yeterince kuvvetli ve uzun süre etkili olursa lenticular bulutları denilen merceksi bulutlar oluşmaya başlar. Bu bulutların oluşması için rüzgarın sadece kuvvetli ve sürekli esmesi yeterli olmaz. Önemli olan rüzgarın kuvvetli, sürekli ve farklı kuvvette esmesidir. İşte bu üç etmen bir araya geldiğinde muazzam görüntüye sahip lenticular bulutlarının oluşmasını sağlar.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *