İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,5014 %0.06
36,6793 %0.24
3.533.750 %2.973
3.076,93 0,08
Ara
MUHALIF GAZETECILIK YAŞAM Van'da yetişen "cevizler" coğrafi işaret tescili aldı

Van'da yetişen "cevizler" coğrafi işaret tescili aldı

Van'ın Çatak ilçesinde yetişen cevizler sahip oldukları belirgin özelliklerinden dolayı Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Van Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, coğrafi işaretin; 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 34. Maddesine göre belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökeninin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işaret olduğunu söyledi.

Görentaş, “Coğrafi işaret sayesinde ürünün kaynağı, karakteristik özelliği ve bu özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı garanti etmektedir. Geleneksel bilgi ve kültürel değerlerimizin korunması açısından büyük öneme sahip olan coğrafi işaret üreticiye pazarlama konusunda büyük avantajlar sağlamaktadır. Bu sayede benzerlerinden kolayca ayrılarak daha yüksek değerlerde piyasaya sunularak üreticiye yüksek kazanç sağlamakta, tüketici ise kaynağını bildiği güvenilir ürüne ulaşabilmektedir. Çatak cevizinin karakteristik renk, tat, meyve iç randımanı ve yağ oranı gibi ürün özellikleri temelde bölgenin coğrafi konumu, nemli toprak yapısı, karasal iklimi ve bu cevizin üretim metodu ile ilgili ortaya çıkan özelliklerdir. Ayrıca ceviz içinin renk olarak beyaz ve açık sarı başta olmak üzere sarı renk ve tonlarında olması, ceviz içi kısmının kabuktan kolay ayrılması ve kabuk pürüzlülüğünün düz ve orta sınıfta yer alması, bu ürünün diğer karakteristik özellikleridir. Ayrıca kurutulduktan sonra kalite özelliklerini kaybetmemesi nedeniyle özellikle pastane sektöründe aranan bir üründür." dedi.

Görentaş, çiftçilere olan bu tür katkıları artırmak için Bahçesaray ve Gevaş ilçelerinde yetiştiriciliği yapılan cevizlerle yöre ile özdeşleşen diğer ürünler için de coğrafi işaret başvurusunda bulunacaklarını kaydeden.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *