İstanbul
Rain and snow
5°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9976 %0.22
37,2320 %-0.56
96.110,92 %-1.228
3.308,28 0,37
Ara
Muhalif. YAŞAM Yaşam üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Depremde yaşam üçgeni nasıl yapılır?

Yaşam üçgeni nedir, nasıl oluşturulur? Depremde yaşam üçgeni nasıl yapılır?

Yaşam üçgeni deprem için önemli korunma şekilleri arasında yer alıyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 büyüklüğünde deprem oldu ve toplam 10 ilde deprem hissedildi. Deprem sonrası bölgede çok sayıda bina yıkıldı, bini aşkın vatandaş hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı. Sarsıntı anında neler yapılması gerektiğinin önemi bir kez daha gün yüzüne çıktı. Bunlardan bir tanesi de yaşam üçgeni olmaktadır. Deprem anında yapılacak şeyler ise merak ediliyor. Peki depremde yaşam üçgeni nedir ve nasıl yapılır?

Okunma Süresi: 2 dk

Deprem anında bina içinde bulunanların kesinlikle panik yapmaması, sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durması gerekiyor. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına ya da dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak "hayat üçgeni" oluşturulması önem taşıyor.

Yaşam üçgeni nedir?

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) "Afete Hazır Türkiye Projesi" kapsamında deprem öncesi, anında ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlar öne çıktı. Buna göre, deprem anında bina içinde bulunanların kesinlikle panik yapmaması, sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durması gerekiyor. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına ya da dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek veya uzanarak "hayat üçgeni" oluşturulması önem taşıyor.

Yaşam üçgeni nasıl oluşturulur?

Aile bireyleriniz ile birlikte evinizde yaşam üçgeni oluşturacak alanları belirleyin. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, mutfak tezgâhı, büfe ya da büyük kanepe gibi eşyalar çökme sonucu tavanı bir miktar tutarak yaşam üçgeni olarak adlandırılan alanı oluştururlar. Yaşam Üçgeni olarak belirlediğiniz alanlarda hakem düdüğü bulundurmanız göçük altında kaldığınızda yerinizi belirtmekte daha etkili olacaktır.

Yaşanan depremlerden elde edilen veriler, mutfak ve banyoların en uygun yerler olduğunu göstermektedir. Çünkü enkaz altında kalındığı takdirde, bu bölümlerde hem yaşam üçgeni yaratabileceğiniz unsurlar vardır, hem de patlayan borulardan sızan suyu içerek vücudunuzu Crush Sendromundan (böbrek yetmezliği) koruyabilme olanağı mevcuttur. Enkaz altında kalan kişileri bekleyen en ciddi tehlike böbrek yetmezliği nedeniyle ortaya çıkan sendromlardır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *