Benzeri Görülmemiş Bir Gök Cismi Keşfedildi

Bir grup gök bilimci, daha önce benzeri görülmemiş özelliklere sahip bir gök cismi keşfetti.

Bir grup gök bilimci, daha önce benzeri görülmemiş özelliklere sahip bir gök cismi keşfetti. Dünya’ya yaklaşık 4000 ışık yılı uzaklıktaki cisim, yaklaşık olarak her yirmi dakikada bir yüksek miktarda enerji yayıyor. Yaklaşık bir dakika süren bu olaylar sırasında keşfedilen gök cismi gökyüzündeki en parlak radyo dalgalarından biri hâline geliyor.Gökyüzünde gözlemlenen bazı olaylar “geçici” olarak adlandırılır. Bu olayların gerçekleşme süreci saniyelerle yıllar arasında değişir. Yavaş meydana gelen olaylar arasında süpernova patlamaları vardır. Bir süpernova patlaması birkaç gün içinde en yüksek seviyeye ulaşır, sona ermesiyse aylar sürer. Hızlı meydana gelen olaylardan biri de atarcalar olarak adlandırılan nötron yıldızlarının radyo dalgası yaymasıdır. Atarcalar, milisaniyelerle saniyeler arasında değişen periyodik aralıklarla radyo dalgaları yayar.

Yeni keşfedilen gök cismi yaklaşık her 20 dakikada bir güçlü radyo dalgaları yayıyor. Keşfi ilginç yapan nokta ise radyo dalgalarının yayılması sürecinin bir dakika civarında sürmesi. Araştırma ekibinin lideri Dr. Natasha Hurley-Walker, yaklaşık olarak bir dakika boyunca aktifleşen bir gök cisminin ilk kez gözlemlendiğini söylüyor.

Keşfedilen cismin özelliklerinin aşırı uzun periyotlu magnetarlar olarak adlandırılan, kuramsal olarak tahmin edilmiş ancak daha önce hiç gözlemlenmemiş gök cisimlerine benzediği söyleniyor. Kendi etraflarında yavaşça dönen nötron yıldızları olan bu gök cisimlerinin bu kadar yüksek miktarda radyo dalgası yaymasının, beklenen bir durum olmadığı belirtiliyor. Dr. Hurley-Walker, keşfedilen cismin daha önceleri bilinen herhangi bir gök cismine kıyasla manyetik enerjiyi çok daha verimli bir biçimde radyo dalgalarına dönüştürdüğünü söylüyor.   

İLGİLİ HABERLER