Kolombiya’nın başkenti Bogota’da ilk kez hizmete sunulan "Sakin Hat" yalnızca şiddeti önlemek değil, aynı zamanda birçok uzmanın şiddetin temel nedenlerinden biri olarak gösterdiği ‘maçoluk kültürü’nü değiştirmek.
Erkek şiddetine karşı her ülkede kadınlar için destek hatları bulunuyor.
Bu defa erkekler için de bir hat kuruldu.
Şiddete eğilimli erkekler için “Calm Line (Sakin Hat)” ilk kez Bogota’da denendi.
Erkekler şiddete başvurmanın eşiğine geldiğinde bu hattı arıyor:
– “Sabrımı yitirdim, sevgilimi vurmak üzereyim.”
– “Karımı dövmemek için sabrımın sonuna geldim. Beni durdurun.”
– “Bu kadın yine beni kıskandırdı, kudurttu. Dayanamıyorum elimden bir kaza çıkacak. Yardım edin.”
Erkekleri sakinleştirmek için eğitimli ve deneyimli 10’un üzerinde psikolog telefonun diğer ucunda bekliyor.
Psikolog Daniel Galeano, “Şiddet uygulayan erkeklerin bizi yardım istemek için aramayacağını düşünüyorduk, diyor. “Ama bir şeyler oluyor ve belki de o eski erkeklik modeli artık işlemiyor.”
"Sakin Hat" çoğunlukla sahip olduğu cinsiyet kimliği, doğumda kendisine atanan cinsiyetle örtüşen kişiler anlamına gelen ‘cisgender’ bireyler ve bazen de trans bireyler tarafından aranıyor. Kıskançlık, korku, utanç ve kafa karışıklığı sık sık dile getirilen nedenler arasında.
Bu yeni yardım hattı, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi amaçlıyor. Ancak kadınlar yerine duygularını anlamayı ve eylemlerini kontrol etmeyi öğretmek amacıyla bu kez erkeklere odaklanıyor.
Maçolukla mücadele
"Sakin Hat" yalnızca şiddeti önlemek değil, aynı zamanda birçok uzmanın şiddetin temel nedenlerinden biri olduğunu söylediği olguyu ele alıyor: Maçoluk.
Güney Amerika’nın çoğu ülkesinde güçlü ve agresif erkeklik gururu "maço" olarak tanımlanıyor.
Bogota’nın Kültür Ofisi Başkanı Nicolas Montero, hattın erkekleri, genellikle incelenmeyen bu tutumun yaşamlarına ve etraflarındakilerin yaşamlarına nasıl zarar verdiğine odaklanmaya zorlayarak, köklü bir kültürel değişime ilham vermeyi amaçladığını ifade ediyor.
“20 yıl içinde gazetelerin şöyle bir manşet attıklarını hayal edin: “Maçoluk ülkemiz coğrafyasından silindi…”
Son yıllarda Meksika’dan Arjantin’e kadınlar, kürtajın yasallaştırılması ve maruz kaldıkları şiddete son verilmesi için protestolara katılıyor ve #MeToo hareketine katıldılar.
Şilili bir feminist kolektif tarafından yazılan "Yolunda Bir Tecavüzcü" adındaki marş, şiddetin sorumluluğunu doğrudan erkeklerin omuzlarına yükledi.
Erkeklik üzerine çalışmalar yürüten Meksikalı bir kuruluş olan Gendes’in kurucusu ve yöneticisi Mauro A. Vargas Urías, maçoluğun "baskıcı" ve "hegemonik" bir sistem olduğunu, ancak değiştirilebileceğini söyledi.
"Sakin Hat", “maçolukla yüzleşmeyi” belediye çalışmalarının önemli bir hedefi haline getiren, Bogota’nın ilk kadın ve ilk açık lezbiyen belediye başkanı Claudia Lopez’in ekibi tarafından geliştirildi. Şehre yılda yaklaşık 300 bin dolara mal olan yardım hattı bunun bir parçası.
(SES, Eşitlik Adalet, Kadın Platformu)