Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşmede sert bir tartışma yaşadı. Trump, Zelenskiy’ye yönelik “Milyonlarca insanın hayatıyla kumar oynuyorsunuz. Üçüncü Dünya Savaşıyla kumar oynuyorsunuz ve yaptığınız şey bu ülkeye karşı çok saygısızca” sözlerini sarf etti.
Görüşmenin ardından Londra’ya geçen Zelenskiy, burada yaptığı açıklamada, “Geçmişte ne olduysa onu devam ettirmek bizim politikamız. Eğer anlaşmayı imzalamayı kabul ettiysek, imzalamaya hazırız” ifadelerini kullandı.
İngiltere’den Ukrayna’ya 3,3 milyar dolarlık destek
Zelenskiy, Londra’da İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile bir araya geldi. Görüşme sonrası Ukrayna’ya 3,3 milyar dolarlık bir kredi desteği sağlanacağı duyuruldu. Bu finansman, dondurulmuş Rus varlıklarının getirileriyle ödenecek.
Avrupa, ABD’ye barış planı sunacak
Trump-Zelenskiy gerginliğinin ardından Avrupalı liderler, Ukrayna’ya desteklerini yineleyerek ABD’ye sunulmak üzere bir barış planı hazırlamaya karar verdi. Planın, Washington’dan güvenlik garantileri almayı ve Avrupa’nın savunma harcamalarını artırmayı amaçladığı belirtiliyor.
Zelenskiy: “ABD ile ilişkiler devam edecek”
Zelenskiy, ABD ile yaşanan gerginliğin geçici olduğunu ve gelecekte daha yapıcı görüşmeler yapılacağına inandığını belirtti. “Ben sadece Ukrayna’nın pozisyonunun duyulmasını istiyorum” diyen Zelenskiy, ABD ile ilişkilerin süreceğini vurguladı.