Pazartesi günü Dolar’ın akıbeti ne olur?

Muhalif yazarı usta ekonomist Cüneyt Akman kişisel Twitter hesabında BDDK kararını değerlendirdiği youtube videosunu paylaştı. Akman'ın değerlendirmesini sizler için derledik.

BDDK' nın aldığı karar iyi niyetli bir çaba belki... Doları düşürmeye çalışan bir harekettir ama iyi niyetle yapılan adımlar gelecekte daha kötü bir sonuç doğuracaksa bu konuyu konuşmak lazım. 

Yaptığım hesaplara ve kanaatime göre Türk Lirası'nın dolar karşısında olması gereken değeri 15 Türk Lirası civarıdır. Şu anda daha yüksek oluşu yanlış politikalardan kaynaklanmaktadır. Yanlışta ısrar edilirse daha da öteye gidebilir. Ya doğru işler yapılır dolar 15 TL ye geriler yada yanlışlara devam edilir demiştim. 

 

Anladığım kadarıyla hükümet de aynı kanaatteki alınan en son BDDK kararıyla doğru adımlar atma çabasına girildi. 

Bu yöntemle şirketlerin doviz hesaplarını bozdurmaya yönelik bir idari karar uygulamaya girmiş oldu. Ancak şirketlerin döviz yükümlülükleri hesaba katılmadı. 

 

1 dolar 15 TL erişilebilir bir hedef, ama bu yöntem tek başına işlemez sadece zaman kazandırır. Ancak devamında gelecek daha  rasyonel bir politikayla bu mümkün olabilir. 

 

Peki BDDK nın kararı sonrası ne oldu? Ne olur? 

Karar sonrası Dolar düşüşe geçti, kanaatime göre pazartesi bir miktar daha inebilir. Çok zorlanırsa 15 TL ye kadar da inebilir ama orda tutulabilir mi?

Tutulup tutulamayacağını pazartesi günü piyasa hareketlerinden anlamak mümkün, gerçek bir karar ve gerçek uygulamalarla mümkün. Arka kapıdan başka hamleler yapılmazsa...

Pazartesi şirketler döviz satmaya kalkarsa düşük kurdan satmak durumunda kalcaklar, bu durum etkiyi azaltır bu nedenle yine arka kapı satışları yaparak etkiyi arttırmaları gerekir. Bugün satmadınız satmış olsaydınız daha fazla zarar etmezdiniz bir an evvel satın mesajını vermek için bunun yapılması gerekecektir. Bu bir tür kurnazlık...

Bu idari önlemlerle ekonomiyi yönetmeye çalışmanın 2 problemi var. 

1. Bu süre kazandırır ama kazandırdığı süre azdır. Bu sayede belki kriz biraz ötelenebilir. 

2. Gitgide işe yarama süreleri kısalır ve gitgide daha fazla kesimi kapsayan daha şiddetli kararlar alınmak zorunda kalınır. 

Bunu niye yapıyorlar? 

Gelecek yıl yapılması planlanan seçime kadar bir kur krizi olmaması için! Faiz yöntemi kullanmadan yapmak isteniyor, faizi yükseltmek ekonomide durgunluk yaratacağı düşünülüyor. 

 

 

 

 

 

 

İLGİLİ HABERLER