Bakanlık, ihracatçıların e-ticaret aracılığıyla yurt dışı müşterilerine ulaşabilmesi için hazırlanan "E-İhracat Destekleri Hakkında Karar"ın 2022'de yürürlüğe girdiğini duyurdu. Bu kararın amacı, Türkiye'nin e-ihracatının genel ihracat içindeki payını artırmak ve ekonomiye katkısını büyütmek olarak belirlendi.
Hedef 8 Milyar Dolarlık İhracat Hacmi
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye'nin e-ihracatının 2022'de 2,2 milyar dolarla yüzde 0,90 olan payının, 2023'te 5 milyar dolara yükselerek yüzde 2,12'ye çıktığı vurgulandı. 2024'te ise bu rakamın 6,4 milyar dolara çıkarak yüzde 2,6'ya ulaştığı belirtildi. Bakanlık, 2025 yılı için hedef olarak 8 milyar dolarlık e-ihracat hacmine ulaşmayı planladığını açıkladı.
Açıklamada, Bakanlığın e-ihracat alanında faaliyet gösteren şirketlere destek olmak amacıyla 320 milyon lira tutarında destek sağladığı belirtildi. Bugüne kadar 207 şirket, 2 pazar yeri, 6 perakende e-ticaret sitesi ve 9 e-ihracat konsorsiyumuna yönelik desteklerin verildiği ifade edildi.
Bakanlık, e-ihracatı desteklemek adına sektör paydaşlarıyla iş birliği içinde çalışmalarını sürdürüyor. Açıklamada, İslam İşbirliği Teşkilatı üyeleri olan Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Nijerya ve Suudi Arabistan'ın hedef ülkeler listesine eklenerek bu ülkelere yönelik ek destek imkanı sağlandığı belirtildi. Ayrıca, Çin'e yönelik pazar yeri komisyonu desteği ve ABD ile Kanada'da faaliyet gösteren sektörler için desteklerin genişletildiği belirtildi.
E-Kolay İhracat Platformu İhracatçılara Yol Gösteriyor
Bakanlık, ihracatçılara e-ihracat yol haritalarını oluşturmaları konusunda destek olmak amacıyla E-Kolay İhracat Platformu'nu hayata geçirdi. Platform üzerinde, Çin, Rusya ve Latin Amerika'da faaliyet gösteren 18 farklı pazar yeri ile 5 farklı sosyal medya ve arama motoru reklam platformlarına yönelik kılavuzların yayımlandığı belirtildi.