TÜSİAD Başkanı Turan enflasyon konusunda net: "Artık daha hızlı netice almalıyız"

TÜSİAD Olağan Genel Kurul toplantısında konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan enflasyonla mücadelenin hızlanması gerektiğini belirterek "Artık daha hızlı netice almalıyız" yorumunda bulundu.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan TÜSİAD Olağan Genel Kurul toplantısında konuştu. Turan bir an önce enflasyonla mücadelede kalıcı başarı sağlanması gerektiğini belirterek "Para politikasını maliye politikasıyla ve yapısal reformlarla destekleyelim" dedi.

Hukukun üstünlüğüne de vurgu yapan Turan şu ifadeleri kullandı;

"Daha iyi bir geleceği, hukuka güven olmadan kuramayız. Hukukun üstünlüğünü, hemen ve tam olarak tesis etmeden; Ne ekonomide, ne toplumda, ne iç, ne de dış politikadaki sorunlar çözülebilir. Ayrıca toplumsal kutuplaşmanın yerini, toplumsal uyuma bırakması, siyasette yumuşama ve siyasi alanın genişlemesi, sorunlarımızın çözümünü mutlaka kolaylaştıracaktır. Bu noktada, terör sorununun kalıcı olarak ortadan kalkması en büyük dileğimizdir. Ancak şunu da görelim: İzlenmekte olan sürecin başarısı ile, hukuk devleti ve demokratik standartların iyileştirilmesi arasında birbirini besleyen karşılıklı bir etkileşim vardır. Biri olmadan diğeri eksiktir. Hukukun üstünlüğünü tesis edersek, tüm sorunlarımızı konuşarak, ortak akılla çözebiliriz."

“Sanayici çok zorlanıyor”

Turan sözlerini şöyle sürdürdü; "Bakan Mehmet Şimşek’in ekonomi programına destek veriyorsak da, ekonomide her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz. Enflasyonla mücadelenin hızlanması gerekiyor. Artık daha hızlı netice almalıyız. Yoksa stres birikiyor. Enflasyonla mücadelenin maliyetine katlanmak zorlaşıyor. Hem girişimciler için hem çalışanlar için. Sanayici çok zorlanıyor. İhracatçı kan ağlıyor. İthalatın cazibesi artıyor.

Hem sanayici mutsuz hem çalışanlar. Hem büyük işletmeler zorlanıyor hem KOBİ’ler. Hem Batıdaki girişimciler yakınıyor hem Doğudakiler. Peki kimin yüzü gülüyor? Özdemir Asaf “Her şeyi zamana bıraktık, zamanımız var mı bilmeden...” demişti. Artık zamanımızın kalmadığını biliyoruz. Dünyada büyük bir değişim yaşanıyorken, önümüzde bir sıçrama fırsatı olduğunu görüyoruz. Bundan yararlanalım diyoruz. Ama enerjimiz boşa gidiyor. Dünyadaki değişimi yakalayamıyoruz. Artık hiçbir şeyi zamana bırakamayız. Bunun için zamanımız kalmadı. Bir an önce enflasyonla mücadelede kalıcı başarıyı sağlayalım. Para politikasını maliye politikasıyla ve yapısal reformlarla destekleyelim. Sanayiye mutlaka nefes aldırılması lazım. Yatırım, üretim ve ihracat desteklenmeli."

“10 küsur yıl önceki olaylara yeni soruştarmalar açılıyor”

Konuşmasında Türkiye'de gündemin çok ağır olduğuna dikkat çeken Turan şu gündem maddelerini sıraladı:

"Depremlerde, yangınlarda, iş kazalarında çok sayıda vatandaşımızı kaybediyoruz. Demek ki, hata, suistimal ve kayırmacılık çok yaygın.

Eleştirel ifadelere ve habercilik faaliyetlerine açılan soruşturma haberleri, çok sıklaştı.

10 küsur sene önceki olaylara, şimdi yeni soruşturmalar açılıyor.

Tutuklu milletvekillerine, siyasi parti liderlerine ve belediye başkanlarına sürekli yenileri ekleniyor.

Disiplinsizlik suçuyla teğmenler hakkında ihraç kararı alınıyor. Fakat, deprem, yangın taciz, kadın cinayeti, iş kazası, gibi kamuoyunda infial yaratan nice olayda, ya suçlular bulunmuyor ya da kısa sürede serbest kalıyorlar. Kamuoyu vicdanında suç ve ceza arasında orantısızlık kanaati oluşuyor.

İster seçimle, ister atamayla gelen kamu görevlilerinin görevlerinden alınmasının, yeni örneklerine şahit oluyoruz.

Üstelik, yeni yasal düzenlemelerle, kamu görevlilerinin Devlet Denetleme Kurulu tarafından görevden alınması ve TMSF’nin şirketlere kayyum olarak atanması mümkün oluyor."

Aras: Kamuda tasarrufun daha etkin olmasını bekliyoruz

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Ömer Aras ise 2025'te kamuda daha etkin tasarruf beklediklerini söyledi.

Aras, "2024'te ekonomi yönetiminin programı olumlu sonuçlar vermeye başladı. Enflasyon beklenen hızda olmasa da geriliyor, rezervler yükseliyor, ülke risk primi düşüyor. Enflasyonla mücadelede kararlılığı 2025'te de devam ettirmeliyiz. 2025'te kamunun da özel sektör ve vatandaşlarımız gibi eşit düzeyde kemer sıkması şart. Kamuda tasarrufun daha etkin olmasını bekliyoruz. Kamuda tasarrufun artması şart. Vergi gelirlerinin artırılması için kayıt dışıyla mücadelede ciddi efor gösterilmeli" diye konuştu.

2024 yılında yatırımcı güveninin sağlanamadığını belirten Aras, 2025’te enflasyonla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi ve ihracatçıların pazar kaybının önlenmesi gerektiğini dile getirdi.

“Yüksek enflasyon aslında bir vergidir”

Aras, kamu gelirlerini artırmak için kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele gerektiğini ifade ederek, “Gelir dağılımındaki eşitsizlik artıyor. Yüksek enflasyon aslında bir vergidir. Serbest piyasa koşulları işlemeli, ihalelerde ve kredilerde eşitlik ilkesi gözetilmelidir” dedi.

Ömer Aras, 2025 yılının hem fırsatlar hem de riskler barındırdığını belirterek, “Bu kavşağı çok iyi geçirmeliyiz. Hukukun üstünlüğü ve bağımsız yargı, güven ortamını güçlendirecek. Liyakatli insanlarla bu reformları gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

“Moralimiz bozuk, güvensizlik içindeyiz”

Konuşmasında Kartalkaya'daki otel yangını faciasına da değinen Aras, "Moralimizi bozuk, güvensizlik içindeyiz. Bunun nedeni çöken sistem. Hâlâ Kartalkaya yangını ve diğer olayların acısı içimizde. Tüm bu olayların arkasında denetim eksikliği ve işletme sahiplerinin yatırım yapmaması var. Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalı, sorumlular hesap vermeli. Tutukluluğun istisna değil, kural haline gelmesi sorunu çözülemiyor. 'Söylesek de hiçbir şey değişmiyor' zihniyetine kapılamayız" dedi.

“Görevimiz eleştirmekle kalmayıp yeni politikalar önermektir”

Bugünkü endişe ve güvensizlik ortamına rağmen ülkenin geleceği ile ilgili umudu hiç kaybetmediklerine vurgu yapan Aras, "Çünkü biliyoruz ki doğru politikalarla ülkemiz kalkınır ve vatandaşlarımız kendilerini mutlu ve huzurlu hisseder. Bu nedenle inandığımız doğruları bıkmadan usanmadan dile getireceğiz. ‘Söylesek de hiçbir şey değişmiyor’ zihniyetine kapılamayız. Bizim görevimiz doğru bildiklerimizi söylemektir. Mevcut uygulamaları eleştirmekle kalmayıp yeni politikalar önermektir. TÜSİAD'ın bu amaçla hazırladığı ve bugün sizlere dağıtılan "Perspektif: 2025 Dönüşüm ve Gelecek için Yol Haritası & Öneriler" adlı kitapçık 11 temel maddeyle dönüşümlere hazır ve küresel rekabette öne çıkan bir ülke yaratmamız için yol gösteriyor” diye konuştu.

Aras, sürdürülebilir büyüme için en önemli yapısal reformun eğitim sistemi olduğunu belirtti. “Gençlerimizi iyi yetiştirmek ve iş gücünü yeniden eğitmek şarttır. Okul öncesi eğitim zorunlu ve ücretsiz olmalı. Müfredat değişimlerini şeffaf ve katılımcı bir anlayışla gerçekleştirmeliyiz” dedi. Eğitim sisteminin dini yapıların etkisinden arındırılması gerektiğini vurguladı.

İLGİLİ HABERLER