Pandemi başladığından beri halk sağlığı uzmanları, Kovid- 19'u ve gribi aynı anda kapma olasılığı konusunda uyarıyordu. Kış aylarıyla birlikte grip salgını Kovid-19 ile karıştırılırken, İsrail'de çıkan bir vaka bu uyarıları akıllara getirdi. İsrail'de hamile bir vakada tespit edilen flurona virüs ile ilgili bilgiler araştırılmaya devam ediyor. Peki flurona nedir, nasıl bulaşır? İşte flurona virüs belirtileri ve tedavisi...
İsrail'de geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan ilk flurona virüs vakasıyla birlikte beklenen açıklama geldi. Times of Israel, hastanın hem grip hem de Kovid-19 (muhtemelen Omicron varyantı ) olan aşılanmamış bir hamile kadın olduğunu bildirdi. Flurona virüsü bulunan kadının hafif semptomları vardı ve hastaneden taburcu edildi.
Daha önce ABD, İsrail, Brezilya, Filipinler ve Macaristan'da tespit edilen 'flurona' nedeniyle İngiltere'de en az 160 kişinin hastanede tedavi gördüğü açıklandı.
Şimdiler de ise Meksika’da 3 kişide Kovid-19 ve mevsimsel grip enfeksiyonunun birleşimi olan 'flurona' tespit edildi.
Kovid- 19 yeni varyantlarıyla birlikte yayılmaya devam ederken, diğer yandan da influenza gibi grip vakaları da her geçen gün etkisini artırmaya başladı. Peki, flurona nedir, nasıl bulaşır? İşte New York'taki Buffalo Üniversitesi'nde profesör Thomas Russo'nun araştırmalarıyla flurona virüs belirtileri...
Flurona Nedir?
Flurona, temelde “grip” ve “koronavirüs”ün karışımı olan bir salgın hastalık türüdür. İsrailli hastanın dünyadaki ilk belgelenmiş florona vakası olduğuna dair raporlar olsa da, Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nde kıdemli bir bilim adamı ve bulaşıcı hastalık uzmanı olan Amesh A. Adalja, bu ortak enfeksiyonların daha fazla olduğunu söylüyor. Pandemi başladığında yaygındı çünkü grip daha yaygın bir şekilde dolaşıyordu.
Flurona vakaları henüz tam olarak yayılmamış olsa da uzmanlar her virüsün potansiyel öldürücü özellik taşıdığını vurgulayarak, sonuçlarının ne olabileceğine dair bir fikir edinilmediğinden dikkatli olunması konusunda uyarıyor.
Flurona Nasıl Bulaşır?
Dr. Russo, "Hem grip ve COVID-19 çoğunlukla virüslü damlacıklar yoluyla yayılır ve insanlar sadece aynı anda veya aynı zamanda etrafında her iki virüse maruz kalabilirler" diyor. Yani bir gün COVID-19'a, ertesi gün grip kapabilir ve flurona geliştirebilirsiniz. Sonuç olarak, florona virüse sahip olduğunuzda diğer grip türlerini ve COVID-19 virüsünü aynı anda taşıyabilirsiniz.
Flurona Belirtileri
Dr. Russo, Flurona'nın şu ya da bu hastalıkta yakalayamayacağınız yeni semptomlara neden olmayacağını söylüyor. Bu nedenle, her iki durumun herhangi bir semptomunu aynı anda yaşayabilirsiniz.
Bu durumda fluronanın covid-19 kısmı için aşağıdaki belirtilerle karşılaşılması mümkün gibi görünüyor.
Ateş veya titreme
Öksürük
Nefes darlığı veya nefes almada zorluk
Halsizlik
Kas veya vücut ağrıları
Baş ağrısı
Yeni tat veya koku kaybı
Boğaz ağrısı
Tıkanıklık veya burun akıntısı
Mide bulantısı ya da kusma
İshal
Flurona virüsün grip kısmı içinse;
Ateş veya ateşli hissetmek
Öksürük
Boğaz ağrısı
Burun akıntısı veya tıkalı burun
Kas veya vücut ağrıları
Baş ağrısı
Halsizlik
Kusma ve ishal (çocuklarda yetişkinlerden daha sık görülür) gibi belirtilerle karşılaşilabilir.
Florona nasıl tedavi edilir?
Flurona için geliştirilmiş spesifik bir tedavi yoktur. Bu nedenle, COVID-19 veya grip semptomları ile kendinizi hasta hissediyorsanız, test yaptırmak ve uygun tedaviyi almak önemlidir. Elbette aşıların etkisi her virüste geçerli olduğu gibi flurona için de aynı derecede önemlidir.