© Muhalif 2024

Yağız Kutay'la Ekolugat: Enflasyon hedeflemesi

En küçük işletmeden en büyüğüne çeşitli planlamalar yapılır, beklentilere göre hedefler belirlenir. Devletler de benzer prensiple çalışır. Bu vesileyle rahmetli Devlet Planlama ruhunu anıyorum.

Merkez Bankası’nın bu yıl sonu için %38’lik “enflasyon hedeflemesine” %2,47 olarak açıklanan ağustos enflasyonu darbe vurdu.

Baz etkisiyle yıllık düşüş sürse bile fiyatlar artmaya devam ediyor. Merkez bankası yıl sonu hedefini resmen ıskalıyor.

Tanım olarak enflasyon hedeflemesi, bir merkez bankasının belirli bir enflasyon oranını hedef alarak para politikalarını şekillendirdiği bir stratejidir. Bu strateji kapsamında merkez bankası, enflasyon oranını belirlenen hedefe çekmek ve bu hedef etrafında stabilize etmek için faiz oranlarını ve diğer para politikası araçlarını kullanır. Fiyat İstikrarı bakımından hem tüketicilerin hem de işletmelerin gelecekteki fiyatlar hakkında daha öngörülebilir kararlar almasını sağlar. Mesela bazı ülkelerde zamlar enflasyon hedefine göre yapılır. Ya da şirketler planlama yaparken MB hedeflerini baz alarak çalışma yaparlar. İşin para boyutu haricinde bir güven ilişkisi gelişir reel kesim ile merkez bankası arasında. Geçtiğimiz 2 senede açıklanan enflasyon rakamları dolayısıyla TÜİK’i dokuz köyden kovanlar şimdi merkez bankasının hedefinde.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER