Bilim insanları, çam ve ladin gibi yumuşak keresteli ağaçlar ile meşe ve huş ağaçlarının sert keresteleri arasında yer alan yeni bir odun türü keşfetti. Bu odun türü, karbondioksiti çok daha iyi depolama kapasitesine sahip.
Keşfin Detayları
Cambridge Üniversitesi Botanik Bahçesi'nde 33 farklı ağaç türünü inceleyen araştırmacılar, bitkilerin hücre duvarlarını analiz etti. Elektron mikroskoplarıyla detaylı bir inceleme yapan ekip, Liriodendron cinsine ait ağaçların hücre yapısının, sert ve yumuşak keresteli ağaçlardan farklı olduğunu gözlemledi.
Liriodendron Ağaçları
Liriodendron cinsine ait iki tür ağaç var: Kuzey Amerika'daki Liriodendron tulipifera ve Çin ile Vietnam'daki Liriodendron chinense. Bu türlerin odunlarındaki makrofibrillerin, sert keresteli ağaçlardan daha uzun olduğu tespit edildi. Makrofibriller, selülozdan oluşan uzun ipliksi demetler olup, odunsu bitkilerin ikincil hücre duvarlarında bulunur ve bitkinin yapısını güçlendirir.
Karbon Depolama Kapasitesi
Liriodendron ağaçlarının, uzun makrofibriller sayesinde son derece etkili bir şekilde karbon depoladığı belirlendi. Polonya'daki Jagiellon Üniversitesi'nden Dr. Jan Łyczakowski, bu türlerin karbonu hapsetmede son derece etkili olduğunu vurguladı. Liriodendronların, 30 milyon ila 50 milyon yıl önce ortaya çıktığı ve bu dönemde atmosferdeki karbondioksit oranında ciddi bir azalma yaşandığı belirtiliyor.
Gelecek Perspektifi
Bilim insanları, bu keşfin iklim kriziyle mücadelede daha etkili karbon depolama yöntemleri geliştirmeye olanak sağlayacağını düşünüyor. Dr. Łyczakowski, "Lale ağaçları, karbon yakalama plantasyonları açısından fayda sağlayabilir" diyerek, Asya'nın doğusundaki bazı ülkelerin Liriodendron plantasyonlarını karbonu verimli bir şekilde hapsetmek için kullandığını belirtti.