İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4848 %0.01
36,6914 %0.27
3.493.600 %2.056
3.065,56 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Bitter çikolata tüketimi, tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında azaltıyor

Bitter çikolata tüketimi, tip 2 diyabet riskini yüzde 21 oranında azaltıyor

Çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riski üzerindeki etkisini inceleyen bir araştırma, haftada 5 ya da daha fazla porsiyon bitter çikolata tüketiminin riski yüzde 21 oranında azaltabileceğini gösterdi.

Çikolata tüketimi ve tip 2 diyabet riski üzerine yapılan önemli bir araştırma, Bitter çikolata tüketiminin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini ortaya koydu. Çin ve ABD'den araştırmacıların yaptığı çalışma, BMJ dergisinde yayımlandı. 1986-2021 yılları arasında yapılan araştırma, yaklaşık 192 bin 28 kişi üzerinde yürütüldü ve çikolata türlerinin tip 2 diyabet üzerindeki etkilerini inceledi.

Araştırma sonucunda, çikolata tüketen bireylerin, hiç çikolata yemeyenlere kıyasla tip 2 diyabet riskinin %10 daha düşük olduğu ortaya kondu. Bitter çikolata tüketiminin tip 2 diyabet riskini %21 oranında azalttığı bulunurken, sütlü çikolata tüketiminin bu hastalık üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı belirlendi.

Bitter çikolata içeriğindeki proteinler sayesinde ödem azaltma, kalp ve damarları koruma ve antioksidan özellikleri sağladığı ifade edildi. Ayrıca, sütlü çikolata kullanımının uzun vadede kilo alımına etkisi olduğu belirtilirken, bu tür çikolatanın tip 2 diyabet üzerinde olumlu bir etkisi bulunmadı.

Araştırma, katılımcıların diyet bilgilerini her 4 yılda bir güncelleyerek, fiziksel aktivite ve beslenme alışkanlıkları verilerini de topladı. Her haftalık bitter çikolata tüketim dozunun artışıyla, tip 2 diyabet riskinin yüzde 3 oranında azaldığı gözlemlendi.

Dünya genelinde tip 2 diyabet vakalarının 2019'da 463 milyon olduğu ve bu sayının 2045'te 700 milyon'a çıkacağı öngörüldü. Bu bağlamda, araştırma bitter çikolata tüketiminin, diyabet riski üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu gösteriyor, ancak bulguların doğrulanması için daha fazla kontrollü çalışmanın yapılması gerektiği vurgulandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *